Na Općinskom sudu u Zadru danas je počelo suđenje za smrt 42-godišnjeg I.B. u Maslenici, koje se vodi kao ubojstvo iz nehaja.

Okrivljenik G.Ž. (42) na sud je došao sa zakašnjenjem i bez obvezne zaštitne maske, koju mu je ponudila i majka ubijenog. On joj je pružio ruku, ali je ona naglasila kako se neće rukovati zbog korone.

G.Ž. se brani bez odvjetnika, a stavlja mu se na teret da je 16. lipnja prošle godine u večernjim satima nedaleko svoje kuće u Ulici Jure Božića u Maslenici, slučajno povukao obarač na pištolju kojeg mu je pokazivao prijatelj iz djetinjstva, te ga pritom ustrijelio u prsa.

- Smatram se odgovornim što sam pristao da mi se pokaže pištolj, rekao je G.Ž. na pitanje osjeća li se krivim.

Kako to nije priznanje krivnje, sudac Ante Bačić je za 25. studenog zakazao nastavak suđenja na kojem će se pročitati raniji iskazi svjedoka i vještaka. S time se složio i okrivljenik navodeći kako „ne želi da mu se prijatelj dva puta vadi iz groba", te da se slaže sa svime što kaže majka ubijenog, prilikom čega je rekao krivo ime, pa ga je ona ispravila. Nju je zanimalo i zašto je tek drugi dan u 10 sati obaviještena da joj je sin umro.

- To nije pitanje za sud, već za policiju, eventualno liječnike. Ja vam to doista ne mogu reći, odgovorio je sudac Bačić koji je strpljivo tumačio kako funkcionira sudski postupak.

Tužiteljstvo je kao svjedoka predložilo osobu kojoj je okrivljenik te kobne noći kucao na vrata i koja je pozvala Hitnu pomoć, a bit će ponovno ispitan i psihijatar jer se u trenutku njegovog vještačenja smrt vodila kao ubojstvo, odnosno teže kazneno djelo.

Za prouzročenje smrti iz nehaja tužiteljstvo traži dvije godine zatvora za 42-godišnjaka koji je od puštanja iz istražnog zatvora napravio niz incidenata, zbog čega su nam se javili uznemireni mještani Maslenice.