Ove godine masline su super! Plod je jako dobar, možda su čak malo i prerodile! Tim riječima dočekao je novinara portala Naši školji u svom masliniku najpoznatiji ugljanski maslinar Vojko Škopić, koji je danas sa suprugom Marijom započeo berbu na oko 180 stabala na tri lokacije na području Ugljana.

Oplodnja je bila dobra, objašnjava, pratili su let mušice, vremenske promjene i poduzeli sve što je potrebno da zaštite urod.

- Mislim da sa sigurnošću mogu reći da je plod 99,9 posto zdrav i računamo na šest do sedam tona uroda, kaže.

U maslinicima ima oko pet posto orkula, a većinom prevladavaju, sorte leccino, leccio, grambučelo, frantoio, francuski picholine, levantinke i coratine. Uglavnom su to stabla koja su cijepljena na postojeću orkulu.

-Idemo prema docjepljivanju orkule da bismo imali pravilan plod, a upravo se ta sorta već dulje vrijeme pokazuje kao dobra podloga, ali ne i kao dobra matica, dodaje.

U berbi će im se za dva dana pridružiti sin, neki prijatelji i uglavnom obitelj, ali boji se hoće li sve stići zbog loše vremenske prognoze.

-Morat ćemo brzo brati! Srećom, plod je zdrav i dobar pa će moći pričekati koji dan ako nas prekine kiša. Pokušali smo unajmiti berače, dali smo i oglas, ali nitko se nije javio, govori Škopić dok električnim tresačem obrađuje prvu maslinu.

Za plasman ulja ne strahuje, koronakriza nije utjecala na to kao kod, primjerice, vinara. Kaže da ima stalne kupce i do početka kolovoza prodao je sve prošlogodišnje ulje. Čak je potražnja bila veća od ponude, a koliko mu je poznato, slično je bilo i kod drugih maslinara na Ugljanu.

-I lani smo imali dobru berbu, iako su se mnogi žalili i na kvantitetu i na kvalitetu. A to ponajprije ovisi o provođenju agrotehničkih mjera, dobroj i pravovremenoj gnojidbi. Nužno je pridržavati se pravila i preporuka struke. Ne pretjerivati s gnojidbom, ali ne ni škrtariti. Svake dvije do tri godine potrebno je napraviti analizu da biste bili sigurni jeste li nečega stavili više ili manje. Ako je godina sušna, kao što je bila ova u travnju i svibnju, zbog cvatnje i oplodnje počnem navodnjavati, a voda je potrebna i kod nacjepljivanja, pojašnjava.

I ove zime Škopić planira sudjelovanje na regionalnim natjecanjima maslinara u Nadinu, Vodicama i Splitu te na međunarodnom Festivalu maslina u Zagrebu, a za kraj uvijek ostavi i Dane maslinovog ulja u rodnom Ugljanu. Prijavit će višesortno ekstradjevičansko ulje od picholine, levantinke, coratine i leccije.

Zanimaju ga i nove sorte, pa je poslušao savjet dr. Ivice Vlatkovića i nabavio plemke marokanskih sorata picholine i chamlal koje su se u Dalmaciji pokazale iznimno dobrima.