Izdavačka kuća Fraktura objavila je video s promocije  kapitalnog izdanja pod nazivom od Preka do vrha svijeta, autorsko djelo povjesničara Tvrtka Jakovine koji je u toj knjizi od 770 stranica satkao život i djelo Budimira Lončara, najpoznatijeg  živućeg  Prečanina. Budim Lončar je iz Preka otišao s 11 godina. Ispratila ga je majka kojoj je posvetio knjigu, kao i svojoj supruzi Janji te generalu Koči Popoviću.

Biografija 96-godišnjeg Lončara, posljednjeg jugoslavenskog ministra vanjskih poslova,  stvarala se 15 godina.

Na promociji su o knjizi su uz Lončara govorili Tvrtko Jakovina, Tomislav Jakić, Ivo Josipović i Rade Šerbedžija. Izvjestitelji Nacionala pišu kako je Buda Lončar bio vidno ganut ali je isto tako izjavio kako je on sretan čovjek.

Izdavač je objavio:

Povjesničar Tvrtko Jakovina imao je privilegij petnaestak godina razgovarati s posljednjim ministrom vanjskih poslova Jugoslavije, bivše diplomatske velesile. Razgovarao je i s ključnim ličnostima drugih, doista "velikih", ali i "bivših" velesila, a nakon mukotrpnog rada u mnogim arhivima iza uglednog zagrebačkog povjesničara ostaje jedinstveni magnum opus koji se ne dade svrstati ni u biografiju ni u povijest diplomacije i upravo u toj nemogućnosti, ali i jedinstvenoj sintezi krije se qualitas occulta ove knjige.

Budimir Lončar - Od Preka do vrha svijeta biografija je dalmatinskog partizana, jugoslavenskog diplomata i savjetnika hrvatskih predsjednika, ali i povijest Narodnooslobodilačke borbe, sukoba Tita i Staljina, otvaranja Jugoslavije prema Zapadu, kulturne scene New Yorka pedesetih godina, Indonezije, Pokreta nesvrstanih, Zapadne Njemačke, tragičnih događaja devedesetih godina i naknadnih pokušaja da se prevlada njihovo nasljeđe. I povijest i biografija koja se dotiče ključnih ličnosti dvadesetog stoljeća, od Josipa Broza do Mihaila Gorbačova i Georgea Busha, od Koče Popovića preko Sukarna i Henryja Kissingera do Jimmyja Cartera i Ronalda Reagana.
View on YouTube