Upravno vijeće zadarske bolnice jučer nije uvažilo žalbu jedne kandidatkinje na izbor za specijalizaciju iz dermatologije i venerologije.

Predsjednik Upravnog vijeća dr. Zoran Škrgatić nam je rekao kako je donesena jednoglasna odluka da se prigovor odbija, a pravna osnova i daljnje zakonske mogućnosti su u nadležnosti pravne službe bolnice. Kada odluka bude napisana i poslana tada će i liječnica znati zbog čega nije dobila željenu specijalizaciju.

Ona ju je izgubila za djelić boda, a imala je bodovnu prednost prikupljenu s radom u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Očito joj nije pomogla jedna specifična situacija, što je već imala plaćen i odrađen dio željene specijalizacije. Da je ona u zadarskoj bolnici dobila tu specijalizaciju, praktički je ne bi ni odradila u Zadru, a pitanje je bi li ikada i radila u zadarskoj bolnici kao specijalist dermatologije.

Odšteta po godini specijalizacije, prema Pravilniku zadarske bolnice, iznosi 50 tisuća kuna po godini specijalizacije. Toliko bi trebao platiti onaj tko je bio specijalizant Bolnice u Zadru, a koju je prije roka trajanja specijalizacije (4 ili pet godina) napustio kao gotov specijalist, iz profesionalnih i osobnih razloga. Stoga pitanje članova povjerenstva kandidatkinji gdje se nalazi Kupljenovo očito nije bilo bez razloga.

Osobito kada se zna stanje dermatološke službe koja je u zadarskoj bolnici svedena na dvije dermatologinje u mirovini koje rade na ugovor po četiri sata, dok se za godinu dana vrati, a možda tada još i ne vrati liječnica s položenom specijalizacijom. Drugi kandidat za tu specijalizaciju, mladi liječnik tek je otišao na specijalizaciju koju će u trajanju od 2,5 godine provesti u nekoj drugoj bolnici ili kliničkom centru.

Pročelnik Interne dr. Dario Nakić, koji je kao član povjerenstva sudjelovao u izboru većine specijalizanata na posljednjem natječaju, rekao nam je kako je on miran po pitanju izbora najboljih kandidata kako na hematologiji i pulmologiji, tako i za dermatologiju. Izabrani su najbolji kandidati i oni za koje se vjeruje da će dobar dio svojeg specijalističkog posla obavljati u zadarskoj bolnici, ustvrdio je dr. Nakić.

U sveopćem deficitu liječnika, svaka bolnica želi izabrati najbolje kandidate i one koji će ostati u njoj raditi. Stoga ne čudi da zadarski mladi liječnici dobiju prednost uz uvjet da su bolji od protukandidata, pa makar oni bili iz Splita, Rijeke ili Kupljenova, koji je u Zagrebačkoj županiji.