Najmanje pet mjeseci trebalo je Društvu arhitekata Zadra (ZDA) da pripreme program natječaja za Grad Zadar u vrijednosti od 1.2 milijuna kuna. Radi se o arhitektonsko - urbanističkom natječaju za izradu idejnog rješenja prostora bivše vojarne Stjepana Radića. Slično kao i natječaj za idejno rješenje, anketnog tipa za uređenje prostora Ravnica prije 12 godina, nakon kojeg se, na žalost, ništa nije promijenilo u prostoru obuhvata natječaja po idejnom rješenju arhitekta Nikole Bašića.

Za sada je razlika u tome što je za provedbu natječaja Stjepan Radić, novac osiguran iz EU projekta koji se na rekonstrukciji i dogradnje postojeće zgrade odvija u tom prostoru.

Iz Grada Zadra dugo su najavljivali "natječaj svih natječaja" za uređenje zadarske rive i uvale Jazine. Nekoliko godina se u planu javne nabave povlačilo milijun kuna, koliko je Odjel za graditeljstvo planirao potrošiti na trošak tog natječaja. Taj natječaj se više ne spominje. Formalan razlog tome nije taj što je obalni dio rive, pomorsko dobro postalo lučko područje, već zato što im je potrebna katastarska podloga, a zapravo se odustalo zbog nečeg posve drugog.

Grad Zadar je proveo jako malo arhitektonskih natječaja, od kojih je proveden samo onaj za uređenje Trga Petra Zoranića. A za popločavanje kamenom iz Istre, gotovo nije ni trebao natječaj s obzirom na onakva staklena rješenja. Za sječu palmi odgovorni su konzervatori koji su tražili da se ogoli fasada crkve sv. Šime koja bi se trebala itekako sakriti s obzirom na zapuštenost.

Natječaj za ljetnu pozornicu na Kapetanskom završio je u ništa, zbog nesuglasica između prvonagrađenih arhitekata iz Slovenije i provoditelja, odnosno nositelja natječaja. U pitanju je naravno bila cijena ugovora za nastavak posla.

Na treći natječaj već su svi zaboravili - uređenje Gradske tržnice. Prvonagrađeni rad zagrebačkog arhitekte, Hrvoja Njirića, ugovoren je za izradu glavnog projekta. Ispostavilo se, međutim, kako nadležni u gradskoj upravi, koji ga nisu ni izabrali (dvojica članova žirija iz Grada Zadra, op.a), zapravo nemaju namjeru provesti Njirićevo rješenje. Nisu sretni s tim rješenjem ni konzervatori, pa su postavili takve uvjete koji se nikome ne isplate.

Grad Zadar će, preko ZDA sredinom mjeseca listopada izaći s najnovijim natječaj za urbanističko uređenje i namjenu vrijednog prostora u širem središtu grada. Obuhvat vojarne Stjepana Radića je 5.7 hektara.

S Društvom arhitekata Zadra (ZDA) za usluge organizacije i provedbe urbanističko-arhitektonskog natječaja 7. travnja je ugovoreno 69 tisuća kuna.

"To uključuje sve poslove povezane sa pripremom i provedbom natječaja (priprema programa, teksta natječaja, uvjeta natječaja, sastavlja ugovore sa članovima ocjenjivačkog suda i tehničkom komisijom, te obavlja sve ostale administrativne poslove u pripremi, tijeku i po završetku natječaja, dogovara se s članovima ocjenjivačkoga suda i kontaktira sa sudionicima natječaja u vremenu od raspisa natječaja do predaje natječajnih radova", obaveze su iz tog ugovora koje smo dobili iz Odjela za EU fondove koji je inicijator ovog skupog natječaja.

Ostatak planiranog iznosa namijenjen je za naknade članovima Ocjenjivačkog odbora i ostalim komisijama, te za nagrade arhitektonskim uredima koji se na njega jave.