Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a tim povodom u cijeloj Hrvatskoj prve subote u mjesecu obilježava se Dan ružičaste vrpce. Riječ je o humanitarnoj akciji čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, budući da se preko 90 posto žena može izliječiti ako se bolest rano prepozna.

Manifestaciji se tradicionalno, nizom događanja i uz pridržavanje epidemioloških preporuka, pridružuje Liga protiv raka Zadar. U subotu će na Narodnom trgu postaviti štand s brošurama i promotivnim artiklima, uz prikupljanje donacija za kupnju linearnog akceleratora Općoj bolnici Zadar. U prigodnom programu nastupaju klapa Diadora i Zadarske mažoretkinje.

U srijedu će udruga predati poklone ženama koje su bolnici liječe od raka dojke. U tri četvrtka - 8., 15. i 22. listopada u Gradskoj loži predavanja o prevenciji raka i suportivnoj terapiji održat će Gordana Ivković, Frane Herenda i Ivana Maršan Jukić. Konačno, 28. listopada Odjel onkologije u suradnji s Gradskom knjižnicom Zadar dobit će malu biblioteku.