Dok cijeli Mediteran muku muči s očuvanjem, možda i posljednjih primjeraka najstrože zaštićene školjke periske, skupina Poljaka (najvjerojatnije obitelj) koju vodi vloger i samozvani turistički promotor Mariusz Jacak, otisnuli su se gliserom na more iz Biograda u zadarski arhipelag, počupati što se počupati da. Svoju "avanturu" snimili su pedantno i videom, a u videu kojeg su objavili u ponedjeljak, 28. rujna 2020., mogu se vidjeti najmanje četiri iščupane periske ili losture, od kojih akter o kojem pričamo, jednom lupa o brod, ispire i na silu otvara, objavio je portal Morski.hr. Nakon objavjivanja teksta videozapis je uklonjen.

Kazna za svaku izvađenu školjku je i do 30 tisuća kuna, a ispod videa bilo je i nekoliko upozorenja da je ovo u Hrvatskoj protuzakonito, no svaki takav komentar je izbrisan.

Maiusz Jacak vlasnik je youtube kanala "Jacaki - Życie Na Maxa" ili prevedeno "Jacaki - Život na maksimumu", a osim na Youtubeu svoje avanture diljem svijete promovira i na ostalim društvenim mrežama, poput Facebooka i Instagrama. Novinar portala Morski.hr pitao ga je je li upoznat s činjenicom da ovo što rade je u Hrvatskoj zabranjeno.

Dobar dan. Zovemo vas s portala Morski HR povodom jučer objavljenog videa, gdje se vidi da vadite zakonom zaštićene školjke. Možete li to komentirati?

S druge strane najprije je bio muk, a onda se pribrao, pa rekao:

- Ok.... moj prijatelju.... možemo li razgovarati... za sat vremena? Sat vremena?

Znate li da su kazne u Hrvatskoj za namjerno vađenje iz mora gotovo 5 tisuća eura? Zašto ste to učinili?

Razgovor se prekida, a ponovni pokušaji uspostave poziva nisu uspjeli.

Poljaci se još uvijek nalaze u Hrvatskoj, a njihov čin prijavljen je nadležnim institucijama, policiji i ribarskoj inspekciji.