Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra sutra, predstavnici gradske i županijske vlasti, danas su obilježili spomen na 25. rujna - Dan donošenja odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom.

Gradonačelnik Grada Zadra, gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin sa suradnicima položili su lovorov vijenac na spomen obilježje na Narodnom trgu u znak sjećanja i dubokog pijeteta prema svim žrtvama palim u borbi protiv fašizma. Iako su se očekivali i kod spomen ploče postavljene na peglici, Dukić i Longin se nisu pridružili antifašistima. Kako je u isto vrijeme (9 sati) bilo zakazano polaganje vijenaca u povodu Dana policije na Gradskom groblju, vodeći ljudi grada i županije otišli su na taj događaj, a na ovaj uputili svoje zamjenike, Šimu Mršića, Antu Babića i Jagodu Surać.

Predsjednik Udruge Miljenko Letinić podsjetio je kako je prije 77 godina, nekoliko dana poslije kapitulacije fašističke Italije, u Pazinu je zasjedao Pokrajinski N.O.O. za Istru i potvrdio Odluku o pripojenju prodanih dijelova Hrvatske zemlje - Istre, Rijeke, Zadra i otoka svojoj matici Hrvatskoj. U rujnu 1943. godine Predsjedništvo i Izvršni odbor ZAVNOH-a potvrđuje pazinsku odluku o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra i ostalih okupiranih krajeva Hrvatskoj, a ista je potvrđena u listopadu na Drugom zasjedanju ZAVNOH-a u Plaškom.

Podsjetimo, nakon godina nesuglasica s gradskom vlašću, antifašisti su na ovom mjestu podignuli spomen ploču na kojoj nema "mrske" petokrake, pod kojom niti jedan dosadašnji gradonačelnik nije pristao odati počast partizanima. Uostalom, zbog tog razloga, iako su bili slobodni u terminu od 10 sati, nisu sudjelovali u polaganju vijenaca na Gradskom groblju, kojega je Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra organizirala istim povodom.