Dr. Iva Bešlić, koja nije odabrana za specijalizaciju iz dermatologije i venerologije na posljednjem natječaju Opće bolnice Zadar, podnijela je putem odvjetničkog ureda prigovor kojim traži poništenje odabira druge liječnice. Kako smo već pisali, na natječaju je prošla druga kandidatkinja, koja je na usmenom razgovoru dobila maksimalan broj bodova, iako je Bešlić, kao i još jedna kandidatkinja, imala daleko veći broj bodova po drugim parametrima.

Uvidom u arhivu natječaja općenito, od svih prijavljenih kandidata na sve do sada raspisane natječaje (najmanje dvije godine), Bešlić je bila i kandidat s najvećim ulaznim bodovima (po unificiranoj listi za RH) koji se ikad prijavio na natječaj u bolnici Zadar i općenito u Zadarskoj županiji. Pored svega navedenoga u žalbi, kandidatkinja Bešlić je već 12 mjeseci specijalizantica dermatovenerologije za vlastite potrebe, što u prijevodu znači da bi po odabiru navedene kandidatkinje Zadarska županija godinu dana ranije i s uštedom od oko 150.000 kn dobila specijalista dermatovenerologije.

- Razvidno je da je dr. med. Bešlić Iva u natječaj ušla kao kandidat odnosno pristupnik s najvećim brojem ukupnih bodova- 18,28 što je daleko više od pristupnika koji je pobijanom odlukom odabran, dr.med. Bašić Marcela, koja je imala 13,38 ukupnog broja bodova i stoga je bila četvrta na listi bodovne tablice, dok je ovdje podnositeljice bila sa svojim najvećim brojem bodova prva na bodovnoj tablici. Iz Liste pristupnika i bodovne tablice sastavljene na dan donošenja odluke, proizlazi da je podnositeljici dodijeljeno 1,85 bodova od strane povjerenstva- što je gotovo minimum ukupnog mogućeg broja bodova, dok je pristupnici Marceli Bašić dodijeljen čak maksimalan ukupan broj - 7,5 bodova. Ukupni maksimalni-7,5 i minimalni-1,25 bodovi povjerenstva, propisani su u Pravilnikom i Uputama za dodjeljivanje bodova, navodi se u prigovoru.

Upravo ti, po njoj, proizvoljni i neobrazloženi bodovi povjerenstva kojemu je nadležan bio dr. Dario Nakić, rezultirali su znatnim sniženjem konačnih bodova, odnosno znatnim povišenjem ukupnih bodova druge kandidatkinje, kako bi se nadoknadilo zaostatak koji je imala prema bodovima za poslijediplomski studij, stručnu i znanstvenu aktivnost te rad u PZZ.

Kako bi potvrdila da se radi o tendencioznom ocjenjivanju usmenog razgovora, Bešlić je navela pitanja koje joj je Povjerenstvo postavilo: Gdje je završila fakultet? Zašto je odabrala Zadar kao mjesto rada? Kojim dijelom dermatologije će se po završetku specijalizacije baviti? Gdje je Kupljenovo? Koliko iznose njeni troškovi specijalizacije?. Nije se dakle provjeravala stručnost, već su pitanja bila formalne naravi, a ipak je dobila gotovo minimalan broj bodova.

- Iz navedenog je razvidno da je podnositeljica po većini propisanih kriterijima imala najviše ili maksimalne bodove iz kategorija koje su propisane Pravilnikom, dok jedina kategorija koja je netransparentna i koja se odnosi na razgovor s povjerenstvom je potpuno neosnovano, netransparentno i nevjerodostojno bodovana s najnižim bodovima vjerojatno u povijesti Opće bolnice Zadar. Iz svega prethodno navedenog, razvidno je da se u pobijanom natječaju ciljano nastojalo omogućiti odabir druge kandidatkinje koja je prema inicijalnim bodovima bila daleko niže na bodovnoj listi od podnositeljice i kojoj su upravo maksimalni bodovi Povjerenstva omogućili da tu razliku u bodovnoj tablici iza ovdje podnositeljice, neosnovano, nezakonito, nevjerodostojno i konačno nepravedno, nadoknadi, navodi se u prigovoru, te se traži poništenje natječaja.