Brojni zadarski ugostitelji danas su u "4 do 12" stavili ključ u bravu svojih objekata.

Jednosatnom obustavom rada upozorili su na težak položaj u kojem su se ugostitelji našli zbog pandemije koronavirusa. Gosti su se solidarizirali s njima, pa se brojne moglo vidjeti kako se isti minut dižu sa stola, iako ih konobari nije tjerali, već su samo prestali posluživati nove.

Akcija "Zatvorimo danas kako bi ostali otvoreni sutra" krenula je prije dva tjedna iz Istre i Kvarnera, a današnje zatvaranje inicirali su iz Nacionalne udruge ugostitelja i Udruženja ugostitelja Split. Akcija se ubrzo proširila na Zadar, Šibenik, Dubrovnik i druge dalmatinske gradove i mjesta, a iz Udruge glas poduzetnika javljaju kako je svoje lokale zatvorilo više od 1000 ugostitelja, od čega dvije stotine u Zadru i okolici.

Ovakva slika iz grada mogla bi postati dugoročna jer poslovni rezultati ostvareni tijekom sezone neće biti dostatni za pokrivanje troškova, upozoravaju ugostitelji. Zbog toga traže obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka, spuštanje PDV-a na hranu, kavu, tople napitke, pivo, vino i sokove na 10 %, te potpore kroz kredite za likvidnost i investicije.

Pogledajte kako je danas izgledao centar grada, nakon što su se ispraznili štekati kafića i restorana!