Dok je Amerikom harao uragan Sali, u istoimenom mjestu na Dugom otoku u nepuna tri sata palo je 128,5 litara kiše po metru četvornom.

Službeni je to podatak kojeg smo dobili od Maria Frke, koji vodi meteo evidenciju za Dugi otok i šalje je u DHMZ. Bilanca noćašnje kiše u Salima je 155,2 litre po metru četvornom. U proteklih 9 mjeseci na dugom otoku je palo 200 litara kiše, doznajamo od lokalnog meteorologa.

Posljedice nevremena koje se sručilo na Dugi otok iznio nam je zamjenik načenika i šef lokalnog stožera civilne zaštite, Marjeto Orlić.

- Pripadnici DVD Sali ispumpavali su vodu iz šest kuća. Najveću štetu imali su vlasnici kuće u čijem podrumu je bio namještaj. Nažalost u jednu je kuću udario grom, te su im pregorene instalacije. Oni su najgore stradali. Naši komunalci morali su čistiti puteve na koje je bujica nanijela kamanje i odrone zemlje, izvijestio nas je Orlić.

Sa sanacijom štete sinoć se, prema riječima Orlića, počelo oko 21 sat. Nije bilo vremena za snimke, a nije im to ni jaka kiša omogućila.

Načelnik Zoran Morović nam je rekao da je nešto manja količina kiše pala na Zaglav, a dobro je namočilo i Žman. Tamo je polje na kojem su izvori na Malom i Velom jezeru, a voda je prije dva tjedna bila prilično slana, jer su izvori pogođeni sušom, pa će kiša dobro doći za pitku vodu Dugootočanima.