Umjesto 17 milijuna prihoda na koliko je ove godine računala Turistička zajednica Grada Zadra, nedavno usvojenim rebalansom financijskog plana, taj iznos je prepolovljen.

TZ Grada Zadra svela se na 8.2 milijuna kuna očekivanih prihoda u odnosu na ambiciozni plan kojim se samo 8.8 milijuna kuna očekivalo od boravišne pristojbe koju plaćaju turisti i gosti u objektima koji su registrirani za iznajmljivanje.

Zbog drastičnog smanjenja prihoda TZ Grada neće imati dovoljno novca za otplatu 1.1 milijuna kuna rate kredita za gradnju TIC-a u palači Cedulin. Ured direktora TZ Grada tražio je i dobio odgodu otplate glavnice kredita, ali će se u ovoj godini morati platiti 300 tisuća kuna kamate.

Za plaće zaposlenike ureda TZ Grada, umjesto planiranih 2.525.000, svest će se na 2.100.000 kuna s manje sezonskog zapošljavanja. Koliko će se iz osiromašene blagajne TZ Grada izdvojiti za potporu avio prijevoznicima, još se ne zna. Tek se dogovara, navodi se u izmjeni plana i programa koji je usvojen na nedavnoj izbornoj skupštini TZ Grada.

Na online komunikacije, umjesto dva milijuna, novim planom potrošit će se 1.2 milijuna kuna. Prepolovljen je trošak za odlazak na sajmove. Ako se ode na WTM u Londonu i još koji sajam do kraje godine, za ta putovanja predviđeno je ili već potrošeno 125 tisuća kuna. Jedan trošak je ipak povećan - prezentacija, što god to bilo, a pretpostavlja se da je to Zadar u jednom od restorana New Yorka za što je revidiranim planom povećano sa 70 na 115 tisuća kuna.

Pod tzv. dizajn vrijednosti planirani iznos od 5.3 milijuna, smanjen je na 2.2 milijuna kuna s tim da je većina tog iznosa već potrošeno na Advent, Novu godinu i Karneval. Velikih i malih manifestacija, a kamoli koncerata nije ni bilo. Samo 18 tisuća kuna umjesto planiranih 780 tisuća, TZ Grada dala je do sada za poticanje i sudjelovanje u uređenju grada. Do kraja godine planiran je iznos od 177 tisuća kuna.

I sada dolazimo do krune suradnje Grada Zadra i TZ Grada koji je obavezna uplaćivati dio od turističke pristojbe u gradsku blagajnu. Grad je taj iznos trebao ulagati u podizanje komunalnog standarda Grada. Međutim, ti milijuni su godinama odlazili na organizaciju koncerata. Ove godine to je bilo 1.8 milijuna kuna. Plan transfera pristojbe u iznosu od 2.5 milijuna kuna nije doživio rebalans, jer postoji dogovor. "Bez obzira što se 30% turističke pristojbe novim Zakonom od 01.01.2020. godine uplaćuje direktno na račun Grada Zadra, a ne više na račun TZ grada Zadra, u dogovoru s Gradom nastavljamo s dosadašnjom praksom zajedničkog programa korištenja sredstava", piše uz rebalans financijskog plana, dokumentu TZ Grada. Što će na to reći Državna revizija?