Bez imalo pompe počeli su prvi radovi na gradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane koji su ugovoreni sa slovenskom tvrtkom Riko za 460 milijuna kuna. To je najveći kapitalni projekt na području Zadarske županije, nositelj kojeg je tvrtka Eko. Oni su, nakon višegodišnjih priprema, lani u travnju pompozno ugovorili zahvat na zbrinjavanju komunalnog otpada o čijem završetku za dvije godine ovisi zatvaranje deponije u Diklu.

Dino Perović, direktor Eka, izvijestio je gradske vijećnice kako su dobivene tri od 13 građevinskih dozvola koliko će ih izdati resorno ministaretvo za sve dijelove centra.
I dok je vijećnik SDP-a Ivan Matešić bio zadovoljan tom informacijom jer se, kako je istaknuo, radi o civilizacijskom dosegu, Antonio Baus iz Akcije mladih ustvrdio je kako se radi o zastarjeloj tehnologiji. Ona se možda zabrani dok se Centar u Biljanima izgradi, kazao je Baus.

Radi se o mehaničko-biološkom odvajanju otpada. Novim tehnološkim zahvatima, bio stabilizatorom i kompostanom, postojeća će se unaprijediti i neće biti neugodnih mirisa, kazao je Perović. Najveći problem u tom projektu je gradnja prihvatnih stanica, posao kojeg je dobio Lavčević. Na njihove zahtjeve da se produže rokovi, upozorio je SDP-ov Jure Zubčić, pitajući za penale. Najgore bi bilo da se prekine s njima ugovor, čulo se u raspravi o poslovanju tvrtke Eko za 2019. godinu.