Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar te zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan u Zadru su danas potpisali i svečano uručili ugovore vrijedne preko 28,6 milijuna kuna.

S ovim iznosom financirat će se ukupno 23 dalmatinska projekta za veću socijalna uključenost i jačanje društvenih poduzetnika.

- Lijepo je biti u društvu s našim susjedima. Ova ekipa zna kako se radi i da se sve može napraviti. Grad Zadar primjer je dobre prakse u pripremi i provedbi EU projekata, poručio je gradonačelnik Branko Dukić, koji se posebno zahvalio "našoj Maji", misleći pritom na državnu tajnicu Pletikosu.

U sklopu poziva za širenje mreže socijalnih usluga gradska uprava, u suradnji s Caritasom i Zadarskom županijom, dobila je danas 1.45 milijuna kuna za uspostavu mobilnog tima rane intervencije i edukaciju stručnjaka.

- U ovoj situaciji epidemije jasno je da financijske teškoće onemogućuju roditeljima, koji ne žive u Zadru, da svoje najmlađe redovite dovode u Kabinet, čiji rad godinama sufinanciramo. Stoga je osmišljen mobilni tim koji će kroz stručne patronaže raditi s djecom u vrtićima diljem županije, a po potrebi i u njihovim domovima, istaknuo je župan Božidar Longin.

Zadarski župan podsjetio je i na dosad provedene projekte u okviru programa za zapošljavanje žena "Zaželi", među kojima je i POKRET. Novi takav projekt na području Zadarske županije provest će Općina Kali kojoj je uručen ugovor težak 464.300 kuna za zapošljavanje 5 žena koje će pružiti pomoć 30 starijih osoba.

- Smatram da je izrazito bitno pružiti podršku onima kojima je potrebna kako bi ih se osnažilo na aktivno sudjelovanje i mijenjanje svoje zajednice na bolje. Na tom tragu je i projekt "Zaželi", u sklopu kojeg smo danas potpisali ugovore kojima se zapošljava 131 žena, a skrb će dobiti 786 starijih i nemoćnih osoba. Ove brojke su velike i važne, ali još važnije je što projekt dugotrajno nezaposlenim pruža posao, edukaciju i perspektivu, dok našim starijim sugrađanima na ovaj način poručujemo da nisu sami i da ćemo im u ovim teškim vremenima pružiti neophodnu skrb", istaknuo je u svom obraćanju ministar Aladrović dodajući kako je riječ o jednom od najboljih programa koji je postao izvozni proizvod Hrvatske.

Zapošljavanje se potiče i kroz projekte iz poziva za jačanje poslovanja društvenih poduzetnika, u sklopu kojeg je danas potpisano 12 ugovora. Među potpisnicima je i zadarska udruga Prizma koja je dobila 1.1 milijuna kuna za svoj "Centar za održivi razvoj ruralnih sredina".