Nakon što je Vlada Gradu Zadru dala suglasnost za dugoročno kreditiranje, u maloj vijećnici potpisan je ugovor između Grada Zadra i Zagrebačke banke za podizanje 150 milijuna kuna za financiranje kapitalnog projekta aglomeracije Zadar-Petrčane. Ugovor su potpisali gradonačelnik Branko Dukić i zamjenik predsjednika Uprave Zagrebačke banke, Dalibor Ćubela, navodi se u priopćenju iz gradske uprave o događaju na kojeg nisu bili pozvani predstavnici medija.

Riječ je o dosad najvećem kreditu Grada Zadra, u iznosu od 150 milijuna kuna s rokom otplate od 10 godina i počekom od 14 mjeseci te kamatnom stopom od 1,05 %. Otplata kredita odvijat će se u četrdeset kvartalnih rata, počevši od 28. veljače 2024. godine, a zaključno s 30. studenim 2033. godine.

- Na ovo dodatno ulaganje vlastitih sredstava odlučili smo se kako bi u sklopu izgradnje sustava odvodnje, istovremeno uredili ceste, rasvjetu, nogostupe i popratnu infrastrukturu ulica kojima će proći odvodnja, njih ukupno 317. Time će se izbjeći dvostruki građevinski radovi, a gradske ulice bit će u potpunosti obnovljene. I ne samo to. Podizanje razine komunalne infrastrukture u prigradskim dijelovima na visok stupanj komunalne opremljenosti, što je i cilj ove investicije, u konačnici će rezultirati stvaranjem dodatne vrijednosti nekretnina na tom području i boljih uvjeta za ugodniji i sigurniji život stanovnika, naglasio je u prigodi potpisivanja ugovora gradonačelnik Dukić.

- Kao banka želimo biti blizu klijentima, zajedno s njima prolaziti i ove teže trenutke i doprinijeti povoljnijim uvjetima za financiranje, kazao je zamjenik predsjednika Uprave Zagrebačke banke, Ćubela.

Podsjetimo, vrijednost projekta aglomeracije Zadar - Petrčane, iznosi 567 milijuna kuna od čega je 313 milijuna bespovratnih sredstava EU. Preostala sredstva osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode te Odvodnja dok su 150 milijuna kuna dodatna proračunska ulaganja Grada Zadra.