Nakon "ha-ha" nogostupa u Ulici Nikole Šubića Zrinskog koji je proslavio zadarski urbanizam diljem Hrvatske, uz Murvičku ulicu pojavio se još jedan endemski primjerak pješačke staze koja to više nije.

"Počinitelj je imao i ima priliku nogostup vratiti u prijašnje stanje. Ukoliko se to ne dogodi, Odjel za komunalne djelatnosti je odgovoran i odlučan urediti sa svojim izvođačem o trošku počinitelja, očitovanje je kojeg smo dobili od pročelnika Robertina Dujela. On sam najavljuje kako bi to bilo nakon polovice rujna.

Nema sumnje da će tako i biti jer ovo što su napravili tzv. počinitelji, odnosno vlasnici kuće s okućnicom iz Osijeka, je smiješno rješenje.

Fotografije govore više od riječi:

U svibnju je došlo do uzurpacije dijela nogostupa koji je skinut da bi se izravno ulazilo na privatni parking.

Prvi zadarski komunalac, pročelnik Robertino Dujela, kao i obično, refleksno je reagirao na objavu te devastacije, poslao komunalne redare i najavio - kako investitori moraju vratiti nogostup po izdanom rješenju redara.

Ali ništa se nije dogodilo, pa umjesto po nogostupu, pješaci su morali hodati po kolniku jer su njihov prolaz zauzimala dostavna vozila. I nakon toga, Dujela je u srpnju na naš upit, napisao:

"Upravni postupak će biti okončan rješenjem o izvršenju ukoliko počinitelj ne postupi po nalogu iz rješenja, a to je povrat u prijašnje stanje. Nikad, ničiji privatni interesi komunalnom redarstvu nisu i neće biti iznad interesa za javno dobro i sigurnost naših sugrađana. Ono što će Odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša dodatno postaviti na toj lokaciji, s ciljem sprječavanja situacije prikazane na fotografiji i zaštite pješaka, jesu prometni stupići, ali naglašavamo nakon povratka nogostupa u prijašnje stanje, tako je govorio pročelnik za komunalne poslove koji, prema današnjem očitovanju, namjerava obistiniti ono što je i najavio.

Doista ne znamo kako nazvati ove tri asfaltne izbočine koje "glume" nogostup, a zapravo označavaju ulaze na parkiralište, pa smo pitali predsjednika MO Jazine II, Nikolu Zorića. On nam je jasno i glasno izrazio nezadovoljstvo. 

- Mi nismo suglasni s tim što nije povratak u prvobitno stanje. Ovakvo rješenje ugrožava sigurnost pješaka kao i vozača, kazao nam Zorić koji se požalio, kaže, prošli tjedan i pročelniku Dujeli.

To, naravno, nije jedini kuriozitet u Murvičkoj ulici s nogostupom. Na ponovljeno pitanje gradskoj upravi, nismo dobili očitovanje o dogovoru da dio zgrade na mjestu bivše tvornice kruha postane nogostup. To je zato da se ne bi smanjila zelena površina, tumači urbanist i investitor Željko Predovan. Tu zelenu površinu, već zaraslu korovom, tako će, baš lijepo, održavati Nasadi.

U onom prijašnjem urbanizmu, zeleni pojas bio je obavezan između dvije pješačke staze. Na ovakvim uskim, malim nogostupima, pješak bez problema može stradati. To najbolje znaju oni koji hodaju ne samo Ulicom Nikole Šubića Zrinskog već i Ulicom Hrvoja Ćustića. Širine nogostupa drže se samo policajci i prometni redari kada kažnjavaju nepropisno parkirane vozače, dok oni koji crtaju ulice po gradu, govore kako  više nitko ne ide pješke. A kamoli biciklom.

Zato smo snimili nogostup s jedne i druge strane zapuštene Murvičke. Ovako izgleda ili ga nema: