Prolaskom sustava odvodnje prije nekoliko godina riješen je problem izlijevanja kanalizacije u retencijski bazen kod Sfinge, ali se posljednjih dana opet može osjetiti oštar, neugodan "miris" koji se širi uz uvalu Maestral. Iako neodoljivo podsjeća na njega, to ipak nije "miris" fekalija, kaže direktor Odvodnje Grgo Peronja.

- Kada smo gradili sustav odvodnje na ovom području, presjekli smo sve cijevi na koje smo naišli do 1,5 ili 2 metra dubine te ih spojili na sustav. Nitko od vlasnika kuća sigurno nije postavljao cijevi dublje od toga, tako da smo sigurni da se ne radi o problemu s kanalizacijom, kaže Peronja.

Neugodni mirisi, po svemu sudeći, produkt su oborinskih i procjednih voda koje se u ovu uvalu slijevaju sa šireg prostora. Naime, upravo je ovo najniža kota u koju dolaze takve vode s Belafuže, Petrića, Žmirića... Retencijski bazen je planski napravljen prije sedamdesetak godina kako bi se spriječio prodor pješčenjaka u more, koji bi zatrpao uvalu, pa ona kao takva više ne bi postojala. Ulaskom u bazen, pješčenjak se taloži a u more prelijeva samo voda.

- Mi smo prije nekoliko godina imali jednu intervenciju, koja nije bila ni jeftina, kada smo bagerima očistili bazen i odveli tisuću kubika materijala. U principu, dok se pješčenjak ne pojavi na površini, retencijski bazen obavlja svoju funkciju. Što je uzrok smrada teško je reći, pretpostavljam da se radi o tvarima koje dođu u bazen nakon nekih obilnijih kiša, kaže Peronja.

Po svemu sudeći, stanari okolnih kuća, a pogotovo vozači koji prolaze Trpimirovom obalom, do daljnjeg su osuđeni na zatvaranje prozora i ventilacije kako bi spriječili susret s neugodnim nusproduktom otpadnih voda u retencijskom bazenu.