Udruga za poticanje zaštite okoliša, očuvanje prirode te promicanje održivog razvoja i turizma "Lončari" Iz Gornjeg Karina, u subotu 5. rujna s početkom u 9 sati, organizira volontersku akciju čišćenja zapadnog prilaza izvoru rijeke Bijele.
Uz sudjelovanje pojedinaca, udruga i institucija, udruga "Lončari" inicira akciju zbrinjavanja otpada na zaštićenom, a zapuštenom području "NATURA 2000", zapadnom pristupnom putu kanjona rijeke Bijele. Ova ekološka akcija se organizira s ciljem boljeg razumijevanja problema koji je nastao, te kako bi se isti trajno riješio na ovoj lokaciji, kroz odgovorniji odnos prema prirodi cijele zajednice.

Rijeka Bijela hidrogeološki je fenomen, koja izvire iz špilje na oko 300 mnv. Kanjon ove rijeke koji je djelo zaštićenog područja "NATURA 2000" od otopljenog je vapnenca, te poprima bijelu boju, a po čemu je ova rijeka najvjerojatnije i dobila ime. Kanjon je nastao na rasjedu dvaju brda uslojenih vapnenaca, ima nekoliko velikih slapova (najviši oko 15-20 m) koji u podnožju formiraju prirodne bazene prozirne zelenkaste boje. Izvor rijeke Bijele je špilja bogata živim organizmima (skakavci, pauci, šišmiši i druge životinje), dužine 225 m, a u kojoj su se u nekoliko povezanih dvorana, vremenom nakupile velike količine pitke vode pročišćene prolaskom kroz kapilarni sustav stijena. Na relativno malom području nalaze se mnogobrojne ugrožene, endemične i zaštićene biljne i životinjske vrste.

Ova lokacija, zbog svoje specifične prirode, te geografske pozicije (nadomak Novigradskog i Karinskog mora), postala je veoma zanimljiva ljubiteljima prirode, sportašima i turistima. Do izvora rijeke Bijele stiže se cestom (makadam i asfalt), koja kreće od odvajanja s jadranske magistrale (pravac Obrovac - Karin Gornji). Na kraju iste, na oko 4 km udaljenosti od magistrale, nalaze se sela Lončari i Radeke, u kojima živi tek nekoliko obitelji, te je iz tog razloga ovaj kraj zbog svoje izoliranosti, tijekom godina postao pogodan za odlaganje otpada, pretežito krupnog otpada i građevinskog materijala.

Deponij smeća i otpada nalazi se na dužini od jednog kilometara i više, uz samu cestu koja vodi ka punktu od kojeg se kreće ka izvoru rijeke Bijele. Također, od samog polazišta ka izvoru i kanjonu, jedan dio staze posut je tonama djelića stakla koji su se tu našli nakon Domovinskog rata i od tada nisu nikada uklonjeni. Ovo staklo formiralo je stakleno utabanu stazu po kojoj šetači neminovno moraju proći, te se gubi svaki osjećaj šetnje prirodom. Lokalno stanovništvo i dalje nastavlja odlagati otpad na ovoj lokaciji, te se ne shvaća bogatstvo okoliša kojim je okruženo. Do sada također, nisu poduzete nikakve mjere niti akcije uklanjanja ovog otpada, kao niti provedena edukacija lokalnog stanovništva.

Akcija čišćenja zakazana je za 10h ujutro, a okupljanje će početi u 9 sati. Osiguran je ručak i majice za sve sudionike. Staklo rasuto po stazi oko 1 m3 koje se sakupi bit će predmet daljeg rada umjetnika u projektu "Trash Art Residence Bijela 2021". Naime po sakupljanju stakla uz pomoć i uz uključenje institucija i donatora objavit ćemo međunarodni javni natječaj "CALL FOR ARTIST", kroz koji ćemo financirati najkreativniji umjetnički projekt kojim bi se kroz trajnu instalaciju/umjetninu na lokaciji, educiralo o važnosti našeg odnosa ka prirodi. Razni građevinski otpad preko 100 m3 će biti sakupljan strojno i ručno, zatim odvožen na deponiju u Obrovcu tijekom cijelog dana.

Akcija se održava uz pokroviteljstvo i sudjelovanje Natura Jadera, javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije i Turističke Zajednice Grada Obrovca, te također članova PD Paklenica, MZ Karin Gornji, Udruge Karin Resort, Udruge Eko Zrmanja i Karinska Rivijera uz tehničku potporu Hlad U.T.O, a na poziv udruge za poticanje zaštite okoliša, očuvanje prirode te promicanje održivog razvoja i turizma "Lončari" Iz Gornjeg Karina.

Prirodnu ljepotu i bogatstvo okoliša rijeke Bijele i njenog kanjona, primijetio je i u umjetnik i režiser Vladimir Miketa, koji u svom kratkom filmu pokazuje svu apsurdnost ovoga kraja, te problematiku zagađenja i nebrige za prirodne ljepote koje nas okružuju, kao i značaj ovog lokaliteta koji ima za obrovački kraj te je inspirirao naziv same akcije "IT IS NOT TOO LATE".


View on YouTube

Udruga za poticanje zaštite okoliša, očuvanje prirode te promicanje održivog razvoja i turizma "Lončari" Iz Gornjeg Karina poziva sve zainteresirane da nam se pridruže i sudjeluju u volonterskoj akciji čišćenja "Rijeka Bijela "It is not too late", koja će se održati 5. 9.2020. godine. U 9 sati počinje okupljanje i check-in neophodan na ovoj točki za parking i ostale upute vidite mapu akcije. Mole se svi zainteresirani da najave svoj dolazak na email [email protected] kako bi mogli jamčiti sigurno odvijanje akcije i obavijestiti vas u slučaju nepredviđenih situacija izazvanih s virusom COVID-19.

Za sve sudionike bit će organiziran ručak, kao i majica EKO AKCIJA Rijeka Bijela - It is not too late 05. 09. 2020.