Hrvatski savez nordijskog hodanja dobio je projekt koji je financiran novcem iz fondova EU, a koji će se odvijati u pet gradova RH: Zagreb, Zadar, Karlovac, Rijeka i Varaždin.

Cilj projekta je provedba inovativnog programa za 250 umirovljenika u svrhu njihovog uključivanja u društveni život zajednice, poboljšanja psihofizičkog zdravstvenog stanja i podizanja razine svijesti o zdravom životu hodanjem. Hodanjem se čovjek oslobađa stresa jer aktivnost potiče lučenje hormona sreće, što je siguran put sreći i zadovoljstvu. Hodanje je jedna od prvih aktivnosti koje smo naučili nakon rođenja, odnosno zapisano nam je u genima.

Nordijsko hodanje je u usporedbi s hodanjem bez štapova ima bolje efekte na tijelo i na cjelokupni organizam, zbog ravnomjerno raspoređenog opterećenja tijela tijekom gibanja; kod običnog hodanja kompletno opterećenje odlazi na donje ekstremitete i zglobove dok se tijekom nordijskog hodanja oslanja na štapove rasterećujući donji dio tijela i koristeći snagu ruku i ramena.

Triatlon klub Zadar kao partner projekta provodit će treninge nordijskog hodanja na lokaciji Park V. Nazora u razdoblju od 01.09.2020. - 01.05.2022. godine. Za sve sudionike su osigurane elastične gume i štapovi za nordijsko hodanje a dio sudionika koji bude sudjelovao u znanstvenom istraživanju o utjecaju nordijskog hodanja na kardiovaskularni sustav i optimalizaciju sastava tijela u smjeru smanjenja potkožnog masnog tkiva dobit će na korištenje POLAR satove. Sudionici će biti podijeljeni u dvije grupe, u jutarnjim i popodnevnim terminima tri puta tjedno odnosno 120 treninga godišnje. Svi zainteresirani mogu poslati upit koordinatoru za Zadarsku županiju Ivanu Gobinu na mail: [email protected]

Na web stranici nordijsko-hodanje.com su dostupne informacije o uvjetima koje osoba treba ispunjavati za sudjelovanje, kao i prijavnica, upitnik o osobnim podacima, te mjesto za učitavanje potvrde o umirovljeničkom statusu. Sve informacije o projektu, trenerima, treninzima i prijavi za sudjelovanje možete pronaći na stranici.