Božava je jedan od turističkih bisera Dugog otoka koji kao većina naših otoka silom prilika je doživio turističku renesansu. Bježeći od gužve i epidemije, turisti su pohrlili na otoke koje u povećanom broju obilaze i nautičari.

Božava je nekad bila turistički biser, dok je u njoj pristajao hidrokrilac koji je povezivao Anconu i Zadar i dok su hoteli bili u vlasništvu Turisthotela. Među poznatima koji su se svake godine dolazili odmarati u Božavu bili su Arsen i Gabi. Dugo je već  tome kako hoteli prešli u ruke vlasnika iz Slovačke. Struktura gostiju u odnosu na prošla vremena se promijenila u Božavi, a ove sezone zbog korona epidemije još i više. Danas su prizori s Dugog otoka čarobna kulisa za objave na društvenim mrežama.

Tako je i naša najbolja atletičarka Sandra Perković pozirala u karipskom plavetnilu  obližnjeg Sakaruna - ipak je to jedna od najljepših svjetskih plaža. Samo kada se od naplavina mora očisti priobalje u radnoj akciji koju je i ovog ljeta organizirana u režiji TZ Dugi otoka, umjesto ustanove koja štiti taj dugootočki biser.

U nautičkom dijelu Božave prevladavaju Česi i Slovaci. Ima nešto i Talijana, ali daleko je to od onog broja talijanskih nautičara kojima je Dugi otok preko Sakaruna, bio neizbježna meka. Dugogodišnji turistički djelatnik i sam iznajmljivač ukazao je na to da su uglavnom stari gosti otkazali rezervacije, a pojavili su se novi. Na Božavu uglavnom dolaze obitelji s manjom djecom, istaknuo je naš sugovornik kao i to da je Dugi otok profiliran kao destinacija obiteljskog turizma. Zabave nema, kulturnih događanja u tragovima domaćih umjetnika koji su došli na odmor, a fešte su ovog ljeta zaboravljene.

Uz sve crvene liste europskih država koje pokazuju svoje pravo lice tzv. jedinstvene Europske unije, još je jedan važan razlog utjecao je na otkazivanja. Stalni gosti koji su lani boravili mjesecima, ove godine nisu mogli doći zbog toga jer im je koran "pojela" godišnji odmor. Ovog ljeta je bilo izrazito puno domaćih gostiju. Od kada smo se informirali o blitz turističkoj slici Božave, prije tri dana do objave, nema sumne da je stanje drugačije.