U organizaciji udruge Glas poduzetnika danas je u Zadru održana regionalna tribina na kojoj se razgovaralo o interventnoj potpori uslijed epidemije koronavirusa mikro poduzetnicima i obrtnicima u Zadarskoj županiji. Na tribini, na kojoj su sudjelovali predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas, voditelj regionalnog ureda udruge Glas poduzetnika u Zadru Manolo Jure Birkić i pročelnik UO za gospodarstvo, turizam i infrastrukturu Lovro Jurišić, predstavljene se četiri mjere kojima se poduzetnicima u doba korona krize pomaže na lokalnoj (županijskoj) razini:

- Razradili smo četiri mjere od kojih su dvije već aktivne. Jedna od njih je interventna potpora u iznosu od najviše 10 tisuća kuna za one male poduzetnike koji su bili zatvoreni temeljem odluke Stožera civilne zaštite RH iz ožujka, a druga je povećanje kreditnog potencijala postojećeg programa subvencioniranja kamata za poduzetničke kredite u iznosu od 2%. Druge dvije će se aktivirati kroz 30 dana. Uz subvencioniranje kamata obrtnih kredita u maksimalnom iznosu od 250 tisuća kuna kojima će županija financirati kamatu u iznosu od 2%, tu je i sufinanciranje najma u poduzetničkim inkubatorima za sve mlade tvrtke do tri godine starosti, a do najviše 50 tisuća kuna ili 50% najma, iznio je pročelnik Jurišić.

Da li se poduzetnici više boje rizika ili neizvjesnosti, te koji su konkretni zahtjevi Udruge upućeni Vladi - na ta je pitanja odgovorio predsjednik UPG-a Hrvoje Bujas.

- Neizvjesno je ono čega se mi zapravo bojimo i gledamo na način kako odoljeti tim izazovima. Nama poduzetnicima rizik nije problem i njemu smo skloni. Da nismo, ne bi niti ušli u poduzetništvo. UGP sada od Vlade traži jasne i konkretne reforme kako bismo sljedeću sezonu doživjeli sa što manjim brojem nezaposlenih, kudikamo spremniji i u drugačijem okružju od ovog kojeg smo imali ove godine.

Poduzetnici traže način kako se prilagoditi situaciji bez lockdowna: s jedne strane čuvati svoje zdravlje, a s druge „graditi" poslovanje i broj zaposlenih.

- Kao predsjednik UGP-a zajedno sa svojim suradnicima i preko 13 tisuća članova podnio sam jasne zahtjeve Vladi. Ono što sada tražimo su tri kratkoročna i tri dugoročna zahtjeva. U kratkoročne zahtjeve spadaju ukidanje plaćanja poreza na dobit ukoliko se dobit reinvestira natrag u firmu i njezino poslovanje, moratorij na leasinge u razdoblju od godinu dana kako bi se riješio problem tvrtki koje posluju u segmentu prijevoza putnika (charteri, autobusi, kombiji) i ukidanje ugostiteljskog poreza na potrošnju u iznosu od 3%. Tri dugoročna zahtjeva su smanjivanje PDV-a na svim nivoima, pravedno i brzo funkcioniranje pravosuđa te transparentno korištenje sredstava Europske unije. Moramo preživjeti sljedeću jesen, zimu i proljeće i dočekati sezonu sa što manje ljudi na birou, predstavio je Bujas kao glavne poruke današnje UGP-ove tribine.