Još jučer potvrđen je pozitivan test jednom kirurgu zadarske bolnice koji je s blagim simptomima poslan u samoizolaciju.

U Bolnici je provedeno testiranja 70-tak djelatnika, a njihovi nalazi su negativni. Bolnički laboratorij radi punom parom s jednim PCR uređajem koji ima kapacitet od 30 testova. Radilo se cijelu noć na testiranju, potvrdio nam je dr. Željko Čulina, ravnatelj zadarske bolnice.

- Trojica kolega koji su s njim dijelili sobu poslani su također u samoizolaciju, a ostali kojim su testovi negativni normalno će  nastaviti s radom. Oni koriste zaštitnu opremu dok su na poslu i manja je opasnost od prijenosa zaraze, dodaje dr. Čulina. Izvidi su napravljeni na Odjelu za kirurgiju i na odjelu za nefrologiji, budući da je supruga kirurga medicinska sestra. Njezin test je negativan, ali je poslana u samoizolaciju. U samoizolaciji su već bila dvojica kirurga koji su bili u dodiru s pacijentom iz Zagreba za kojeg se nije znalo da je pozitivan. Oni su bez simptoma i sad će se, 10. dan ponovno testirati, kazao je ravnatelj bolnice.

Rješenje za ovakvu situaciju zaštite bolničkoog sustava od intenzivnijeg prodora koronavirusa  je brzi test. 

- Naručili smo aparat i testove koje bi Bolnica uzela u najam, kazao je dr. Čulina i dodao kako su rezultati takvih testova gotovi su za 20 minuta. Tako bi se testiranja obavljala kod svakog medicinskog zahvata a osoblje bi bilo pod povećanim nadzorom. Radi se o testovima čiji se plasman na naše tržište s nestrpljenjem očekuje jer bi se olakšala situacija u zdravstvenom sustavu. Isti takav analizator s testom na A i B virus gripe i virus korone nabavlja i Zavod za javno zdravstvo.