U Stankovcima je svečano proslavljena zaštitnica župe Blažena Djevica Marija na nebo Uznesena, Velika Gospa. Svečano misno slavlje u nazočnosti brojnih mještana i hodočasnika iz drugih župa predvodio je župnik fra Dujo Jukić. U koncelebraciji su sudjelovali fra Božo Duvnjak, fra Božo Mandarić i fra Petar Teskera. Pjevanje na središnjem slavlju animirao je veliki mješoviti župni zbor koji je pjevao pučku misu na starodrevni način, pod ravnanjem časne sestre Ljiljane Radaš.

- Draga braćo i sestre, nastojmo se ugledati u primjer Blažene Djevice Marije, kako je ona slušala svoga sina i bila njegova učenica. Nastojmo i mi slušati Božju riječ, ako je bila Gospa Bogorodica jednostavna službenica Božja, možemo i mi biti pravi kršćani. BDM uvijek je šutjela i bila ponizna, ona je upravo nama kršćanima istinski primjer poniznosti. Braćo i sestre. nastojmo i mi u svojim teškim životnim situacijama ostati u uz Blaženu Djevicu Mariju. Sveta nas crkva uči da je Marija majka crkve, koja se pred Bogom zauzima za naše potrebe, rekao je na kraju fra Dujo Jukić.

Na završetku misnog slavlja župnik fra Dujo Jukić zahvalio se braći svećenicima, crkvenom zboru i svim vjernicima koji su sudjelovali u proslavi nebeske zaštitnice župe Stankovci, Velike Gospe. Nakon završetka misnog slavlja cijeli vjernički puk iz duše je zapjevao himnu svoj zaštitnici „ Zdravo Djevo, kraljice Hrvata". Nakon mise vjernici su položili cvijeće i zapalili svijeće na grobove svojih pokojnika, osobito se sjećajući onih ubijenih u Domovinskom ratu. Domaćini su pozvali su svoje goste na bogati blagdanski stol.

Župna crkva Uznesenja Marijina u Stankovcima izgrađena je uz pomoć Zakladnog fonda 1885.godine na mjestu stare koja je porušena. Crkva je posvećena 1906. godine, a župu danas čine sela Stankovci, Budak, Crljenik, Velim, Bila Vlaka i Putičanje.