Jure Zubčić, gradski vijećnik SDP-a, jutros je u Perivoju kraljice Jelene obznanio kako će se kandidirati za jedno od 17 mjesta Predsjedništva stranke. Zubčić je do sada bio član Gradskog odbora i tamo je bio glasan, ali nažalost često i nadglasan.

Zubčić neće biti jedini kandidat zadarske baze kojoj formalno pripada i Sabina Glasovac, a ona će, kako je rekao Zubčić na novinarsko pitanje, također natjecati na izborima zakazanim 26. rujna.

Uvjeren sam da mogu pridonijeti stranci na razini Predsjedništva. Još sam mlad i neiskusan da idem na stepenicu više, kazao je Zubčić parafrazirajući onu poznatu "bolje gram pameti nego li kilogram lojalnosti".

Potvrdio je tezu kako je SDP zaokupljen sam sa sobom, ali i to je faza koja neće nikad biti kao u HDZ-u kojeg je, prema Zubčičevim riječima, razdiru interesne i borbe oko javnih poduzeća. Ja mogu preuzeti štit od klanovskih borbi jer ne pripadam niti jednom klanu, istaknuo je Zubčić nakon što je u svojoj "predizbornoj kampanji" naveo teme koje će nametnuti vodstvu stranke, sutra kada bude izabran, a uvjeren je da hoće postati član Predsjedništva SDP-a.

- Stavovi koje zastupam ionako su uvijek isti - inzistiranje na snažnoj potpori vodstva stranke lokalnim organizacijama, revitalizacija vertikalne komunikacije u stranci, transparentnost u donošenju odluka, promoviranje socijaldemokratskh politika i sve ono na što sam nerijetko skretao pažnju na sjednicama Glavnog odbora. Razočaran mnogim stvarima s kojima se do sada SDP suočavao razmišljao sam i o pasivizaciji, ali okolnosti u kojima se stranka danas nalazi nalažu svima nama da uložimo vlastite maksimalne napore, naveo je Zubčić koji se ipak odlučio boriti.

Oni koji me znaju, znaju da sam uvijek inzistirao na dijalogu i istini, podsjetio je zadarski SDP-ovac navodeći teme koje bi SDP trebao artikulirati.

Osim zauzimanja za zelena rješenja i protivljenja skupoj struji koju plaćaju građani, SDP mora ponuditi porezna rješenja a bit će čvrsto protiv, kako je rekao zadarski SDP-ovac, muškarčina s desnice i boriti se za prava i žena.

- Gotovo nitko ne upozorava kako trenutni sustav poreza na dohodak i poreza na dobit ne potiče gradove i općine da privlače investicije jer je utjecaj na lokalni proračun minimalan u trenutku kad dostignu prosječnu stopu nezaposlenosti. Vrijeme je da SDP jasno artikulira svoje politike i komunicira ih na terenu. Pritom ne mislim na politike prošlosti, već politike budućnosti koje su stranke s lijeve strane političkog spektra komunicirale u prethodnom razdoblju uspješnije nego što smo to činili mi, ustvrdio je Jure Zubčić.