Rane večeri prvog dana kolovoza 2020., u pola 8 sati, kad je nesnosna sparina jedva malo popustila, ali su se ljudi već s plaža počeli vraćati kućama da se osuše i večeraju, pedesetak ih se na još sat vremena zadržalo ispred silbenske osnovne škole Zadarski otoci (na istom trgu na kojem se, pored dječjeg igrališta, nalaze i zgrada Mjesnog odbora, Turističke zajednice mjesta Silba, knjižnice i ureda otočkih udruga), gdje je umjetnička organizacija SEA Silba Environment Art priredila predstavljanje dva recentna projekta u kojima je, izravno ili neizravno, sudjelovao velik broj otočana i vjernih posjetitelja otoka Silbe - trećeg broja Crtica s otoka, silbenskih "uradi sam" novina (za proliće-lito 2020.) te impozantne knjige The BOOK of SEA.

The BOOK of SEA u monografskom ključu, na gotovo dvije stotine stranica, vrlo iscrpno dokumentira i sistematizira sve aktivnosti i programe koje je umjetnička organizacija realizirala na Silbi od davne 2010. godine (kada je održan prvi festival Silbensko kulturno ljeto) pa sve do dana današnjeg, i to u stvarno širokom rasponu od raznovrsnih radionica za djecu i odrasle, preko kazališnih predstava i performansa, likovnih i suvremeno-umjetničkih izložbi, filmskih projekcija i koncerata, pa sve do umjetničkih kolonija i programa rezidencijalnih boravaka, akcija čišćenja plaža i unutrašnjosti otoka, panel-diskusija i edukacija iz tema ekologije, održivog razvoja, različitih "uradi sam" vještina iz područja zemljoradnje, tradicionalnog otočkog graditeljstva i drugih koje otočanima svih generacija pomažu da svojim rukama i vlastitim snagama poboljšaju te u skladu s prirodnim zakonima unaprijede život na otoku.

Knjigu su predstavili Natasha Kadin, autorica projekta i pokretačica umjetničke organizacije SEA Silba Environment Art; Bojan Krištofić, urednik i lektor knjige te pas Luna, jedino biće koje je, uz Natashu, prisustvovalo svim programima SEA-e, zbog čega su ju okupljeni "počastili" spontanim gromoglasnim pljeskom. U realizaciji dvojezične knjige sudjelovali su i mladi sinjski dizajner Nikola Križanac, potpisnik atraktivnog dizajna i prijeloma; Ivan Berecka, splitsko-viški prevoditelj na engleski jezik; i Boris Greiner, svestrani zagrebački umjetnik, svojedobno urar, vremenolog i diplomirani kineziolog, česti posjetitelj Silbe i sudionik nekih od programa SEA-e (umjetnik na rezidencijalnom boravku na otoku ljeta 2019.). Autori-ce brojnih sjajnih fotografija u knjizi su Gildo Bavčević, Marijan Blažina, Natasha Kadin, Ivan Loparić, Tihana Mandušić i Manja Ristić.

The BOOK of SEA je trenutno moguće nabaviti u silbenskoj knjižnici tijekom radnog vremena po cijeni od 150 kn, ili na upit putem e-mail adrese [email protected] U planu su predstavljanja knjige u Zadru, Splitu, Rijeci, Zagrebu i Ljubljani.

Program, iako u smanjenom i modificiranom obliku zbog svima nam poznatih razloga, ide dalje! Trenutno su na rezidencijalnom boravku violinistica i kompozitorica Tena Novak Vincek i oblikovatelj zvuka Hrvoje Pelicarić, koji će kroz desetogodišnji boravak u šumi uz OPG Dlana snimiti novi akustični materijal, koji će se uskoro prezentirati javnosti online.

- A ovog vikenda već petu godinu zaredom stižu nam majstori suhozidne gradnje iz udruge Dragodid, uz čiju pomoć i podršku već pet godinama obnavljamo i gradimo silbenske suhozide, kojima je otok, kao i mnogi na Jadranu, premrežen. Ove godine radionicu radimo 15. i 16. kolovoza na području OPG Dlane (blizu porta sv. Ante) te gradimo jedan suhozid od početka i još jednu kaparetu. Kapareta je stožasti suhozid u koji sadimo kapare, a ime je dobila po uzoru na našu lijepu Toretu, najavljuju sa Silbe.

Udruga Dragodid osnovana je 2007. godine, a počeci djelovanja sežu još u 2002., kad je održana prva međunarodna suhozidna radionica u selu Dragodid kod Komiže na Visu. Danas su prisutni na raznim lokalitetima diljem hrvatske obale i u drugim zemljama; sjedište udruge je u Šapjanama kod Rijeke, a glavna radionica održava se u selu Petrebišća na Učki.

Osnovne aktivnosti udruge su organizacija i vođenje suhozidnih radionica te provođenje istraživanja suhozidne baštine u suradnji s lokalnim partnerima, izvornim nositeljima umijeća gradnje suhozida i poznavateljima lokalnih tradicija. O svim aktivnostima možete čitati na portalu dragodid.org gdje prenose i ostale vijesti sa suhozidne scene Hrvatske i susjednih zemalja istočnog Jadrana.

Ovu, petu godinu, kao mentori iz Dragodida stižu nam Mislav Tovarac, Mario Švencbir, Mario Zaccaria i Maja Flajsig, a radionica kreće od teorijskih osnova u praksu, te je namijenjena i početnicima koji se s ovom vrstom gradnje još nisu susreli, ali i onima koji su suhozide već gradili i popravljali, djeci (od 8 godina) i odraslima.

- Početni susret je u subotu, 14. kolovoza u 9 sati kod trafostanice odakle krećemo na lokaciju. Ponesite udobne cipele, zaštitu od sunca, rukavice ako imate, a ostali materijal, kao i okrijepu, osigurat ćemo mi. Radit će se 2 dana po 2 termina: od 9 do 12 h i od 17 do 20 h, ali niste obavezni biti na sve 4 etape, no oni koji još nemaju iskustvo gradnje suhozida neka dodju na početni susret, koji kreće od teorije u praksu. Vidimo se i gradimo zajedno!

Projekt su podržali Grad Zadar i Ministarstvo kulture kroz platformu SOS Silba Off Season, a Mia Tours nam već 10 godina sponzorira putovanja Princom Zadra, hvala im! Rezidencijalni boravak se djelomično provodi kroz platformu Mreža izvedbenih umjetnosti, a uz podršku Zaklade Kultura Nova. Partneri na projektima su udruga Domino i udruga Dragodid.

Više o našim projektima možete naći na www.silba-environment-art.hr.