U Velom Ižu su se jučer, skoro na isti dan kao davne 1970. godine i na istom mjestu (na Slancu) okupili Dragan Brčić, Ante Glomuz, Dragan Letinić, Vladimir Strgačić i Zvonimir Sutlović, koji u, zajedno sa pok. Vojkom Marijanom osmislili i organizirali prvu „Išku feštu".

U početku jednodnevna, manifestacija je kroz desetljeća prerasla u višednevnu, uključivši u organizaciju i provedbu kompletno stanovništo i goste otoka Iža.

Izorno je bila zamišljena kao obnova višestoljetnog običaja biranja iškog kralja, koji je prestao krajem XIX. stoljeća, da bi u 50 godina i preko 40 izdanja ugostila brojne umjetnike (pjevače, glumce, slikare i kipare), pokazala zajedništvo otočana kroz uređenje i obnovu mjesta i bila nezaobilazan faktor u turističkoj ponudi.

Kako, nažalost, zbog općepoznatih okolnosti manifestacija (koja je u međuvremenu preimenovana u „Iškog kralja") ove godine nije održana, vrijedno je zabilježiti i prisjetiti se njezinih samih početaka, uz vjerovanje da se radi samo o prvih 50 godina.