Nakon što je prije nepune dvije godine u rekonstrukciju solarne instalacije Pozdrav suncu uloženo 4 milijuna kuna, tijekom vikenda atrakcija na rivi sjajila je na pola.

Primjetili su to naši građani, koji su nam poslali fotografije, usput žaleći turiste koji nisu dočekali vidjeti Pozdrav suncu u punom sjaju.

Preko Grada Zadra, koji je vlasnik instalacije, dobili smo odgovor iz Inovativnog Zadra, gradske firme preko koje je provedena rekonstrukcija. Problem je, navode, u elektronici.

Iz Inovativnog Zadra dali su "dijagnozu i terapiju" uz koju moramo dodati ispravak - Podrav suncu nije bio cjelovit od četvrtka.

"Jutrošnjom analizom snimki sa nadzornih kamera, uočeno je da polovica instalacije ne reproducira svjetlosne efekte od noći sa subote na nedjelju.

Čim je kvar uočen, problem je prijavljen održavatelju elektronike koji će ga nastojati otkloniti u najkraćem mogućem roku.

Inače, nova elektronika instalacije ugrađena putem javne nabave krajem 2018. i početkom 2019. godine, je pod dvogodišnjom garancijom koja traje do kraja ožujka 2021. godine, te se ovaj i svi slični kvarovi otklanjaju bez naknade i u sklopu garancije.

Izvođač radova odabran na spomenutom javnom natječaju je tvrtka Tiristor d.o.o. iz Zadra, koja je dužna održavati ugrađenu elektroniku u garancijskom roku.

U proteklih skoro godinu i pol dana od kad je rekonstruirana instalacija ponovo službeno puštena u pogon, imali smo svega nekoliko manjih kvarova na elektronici i svi su otklonjeni u najkraćem mogućem roku (obično dan nakon što su primijećeni, tako da je instalacija već slijedeću večer uredno radila bez da su građani išta primijetili).

Vjerujemo da će i ovaj kvar biti otklonjen na sličan način", poručili su iz Inovativnog Zadra.

No, nitko još nije dao objašnjenje zbog čega se ta solarna instalacija neprekidno kvari, kako sa starom tako i s najnovijom tehnologijom.