Sve lučke kapetanije u Hrvatskoj danas provode koordinirani nadzor sigurnosti plovidbe. Cilj akcije je provjera spremnosti i učinkovitosti svih službi Ministarstva mora, prometa i infrastructure u nadzoru sigurnosti plovidbe svih sudionika na moru te preventivna zaštita od pomorskih nesreća, tijekom trajanja turističke sezone, kada je znatno povećana prisutnost domaćih i stranih plovila u pomorskome prometu.

Ispred zgrade Kapetanije jutros je iz Zadra u nadzor krenuo i državni tajnik Josip Bilaver. Iako je sezona relativno sigurna i bilježi se manji broj prometnih nesreća nego inače, Bilaver kaže kako uvijek ima mjesta za poboljšanje, a to će se najbolje postići prevencijom i odgovornim ponašanjem.

- Mi stalno upozoravamo sudionike u pomorskom prometu, a posebno one koji upravljaju jet skijem, jer je najviše nesreća zabilježeno u sudarima jet skija i plovila, da se pridržavaju pravila, paze na kupače i ne glisiraju manje od 300 metara od obale. Tu se događa najviše nesreća, iako je broj intervencija u odnosu na lani smanjen za 50 posto. Istina je i da je promet smanjen 30 posto, ali možemo biti zadovoljni, rekao je Bilaver uoči polaska.

Lučke kapetanije svakodnevno provode nadzor, no danas će svi resursi biti u pripravnosti pa se očekuje i nešto veći broj zatečenih nepravilnosti.

- Nemoguće je da one budu na svim mjestima, uvalama, plažama, ali nastojimo što više posla odraditi upozoravanjem, upućivanjem na praćenje vremenske prognoze i sl. Na području cijelog našeg teritorijalnog mora kontrolirat ćemo ispravnost plovila, dokumente, nadamo se da neće biti puno prekršitelja, rekao je Bilaver uoči polaska.