Ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske Nikolina Brnjac nije prva resorna ministrica koja je posjetila otok Vir - učinili su to ranije njezini prethodnici Veljko Ostojić, Darko Lorencin i Gari Cappelli - ali je prva koja je na otok došla u srcu ljetne sezone kada je Vir udarna turistička vijest. S najviše ostvarenih noćenja u srpnju, potom s najviše noćenja od početka godine do kraja srpnja, kao i najviše noćenja u prvih sedam dana kolovoza, a ujedno i prva destinacija u Hrvatskoj koja je ostvarila milijun noćenja, otok Vir pokazao je svoj puni turistički potencijal i kvalitetu unatoč sveopćoj krizi uzrokovanoj koronavirusom. Ne čudi stoga što je ministrica Brnjac sinoćnje javljanje uživo za Dnevnik Nove TV odradila s otoka Vira, odnosno ispred plažnog bara Mul i šljunčane plaže Jadro na kojoj su uživali brojni virski gosti i turisti.

- Prvi put sam na Viru i ugodno sam iznenađena. Svi govore kako je Vir vrhunska turistička destinacija, pa mi je bilo lijepo vidjeti kako otok izgleda i kako se svi, koliko mogu primijetiti, pridržavaju epidemioloških mjera. To je u ovom trenutku najvažnije zbog sigurnosti svih naših građana i turista - kaže ministrica Brnjac.

Ministrica je u Viru komentirala i napise stranih medija o tome kako su se maturanti na Pagu zarazili koronavirusom.

- Nema dokaza gdje su se turisti zarazili. Svi u turističkom sektoru striktno se pridržavaju svih epidemioloških mjera. Hrvatska ie prema istraživanjima sigurna destinacija što bih zahvalila svima uključenima - epidemiolozima, struci, onima koji su uključeni u rad Stožera, graničnoj policiji, HZJZ-u, svima koji se pridržavaju epidemioloških mjera te turističkim radnicima koji su iznijeli najveći teret na svojim leđima.

Novoizabrana ministrica turizma i sporta ranije je bila državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te državna tajnica u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, a kao državna tajnica za suradnju s Europskim parlamentom i minister déléguée - bila je delegirana za predstavljanje Vijeća Europske unije u Europskom parlamentu. Riječ je o osobi s puno operativnog i europskog iskustva, ujedno i doktorici tehničkih znanosti s Prometnog fakulteta u Zagrebu, koja će sada kao ministrica voditi turizam i sport.

- Intencija je bila povezati turizam i sport, kao dvije djelatnosti po kojima su Hrvati i Hrvatska najpoznatiji i prepoznatljivi u svijetu. Sport je poput turizma u korona krizi bio strahovito pogođen, pa mu svakako treba pomoć. Mi smo još prošle godine usvojili nacionalni program sporta s brojnim ciljevima, u kojemu neće biti zastupljen samo razvoj profesionalnog sporta, već također amaterskog i školskog. Riječ je o našoj globalnoj prepoznatljivosti, koja u ovom trenutku u okviru resora traži pomoć koju će svakako dobiti -poručila je iz Vira ministrica Brnjac.

Ministricu Nikolinu Brnjac i njezin tim na Viru su dočekali načelnik Općine Vir Kristijan Kapović sa suradnicima, direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić sa suradnicima, ali i direktor Turističke zajednice Grada Zadra Mario Paleka.