Na plažama brojnih hrvatskih otoka, pa tako i Silbe, čest je prizor naplavni otpad, donesen vjetrom, valovima i strujama. Često na njima izostaje bilo kakav oblik infrastrukture za prikupljanje tog otpada, prema bi sami korisnici tih plaža to htjeli. Stoga je Društva 20000 milja kroz inovativan projekt osiguralo rješenje. Na tri lokacije na Silbi postavili su kante za prikupljanje isključivo naplavnog otpada, piše Morski.hr.

Otpad u moru nije samo onaj koji se nalazi na morskom dnu i kojeg uklanjamo akcijama čišćenja podmorja već i onaj što pluta površinom mora te uslijed djelovanja valova nerijetko biva naplavljen na plaže. Naplavljeni otpad predstavlja problem kako za okolnu vegetaciju područja obalnog područja tako i za niz životnih zajednica koje svoje razvojne stadije, ali i život, provode upravo na ovome području. Također, ljudi zasigurno ne žele ležati na lijepim plažama dok ih okružuju plastične boce, vrećice, opušci...

- Kako bismo spriječili štetu koju naplavljen otpad potencijalno može prouzročiti, u suradnji s velikim brojem otočana i posjetitelja otoka Silbe izgradili smo prošlo ljeto kante za naplavni otpad. Lokacije za postavljanje predložili su sami otočani i ljubitelji Silbe - kantu u Mavrovoj ukrašavali smo u suradnji s umjetničko-ekološkom platformom Silba Environment Art, kantu u Lojišću ukrasili su članovi Društva za zaštitu prirodne i kulturne baštine Silbe, dok su kantu postavljenu u uvali Pernastica ukrašavali lokalna djeca.

Na tri lokacije na Silbi postavili smo kante za prikupljanje isključivo naplavnog otpada - otpad koji sami generiramo, sami zbrinjavamo. Kante su drvene te na sebi svaka postavljena kanta za naplavni otpad sadrži jasno naznačene „upute za korištenje" te QR kod čijim skeniranjem Društvo zaprima e-mail o potrebi za pražnjenjem iste. Na taj smo inovativni način omogućili regulaciju njihove popunjenosti i pravovremeno pražnjenje istih - poručuju iz Društva 20000 milja.

- Kante su nas u sunčano podne dočekale do vrha pune! Ispraznili smo ih od otpada zajedno s našim volonterima te postavili nove vreće za sakupljanje i nove upute za korištenje s obzirom na to da su se stare malo "istrošile" zbog vremenskih uvjeta. Želimo još jednom zahvaliti dragim prijateljima sa Silbe koji su samoinicijativno kante ispraznili te nam dojavili da su kante pune te sve vas potaknuti na isto - veliko hvala Joletu, Robiju i Natashi!

Silba je specifičan otok po pitanju korištenja ovakvih plaža koje su izmještene od naselja te ne postoji jednostavna mogućnost organiziranja akcija čišćenja, a zbog izloženosti jakim vjetrovima, gotovo konstantno se na njih naplavljuje otpad. Konstrukcija kanti i njihove lijepo oslikane stranice vrlo dobro izdržavaju vremenske uvjete a i ispunile su svoju svrhu - pune se naplavnim otpadom dok su plaže relativno oslobođene otpada. Nažalost, kanta u uvali Lojišće imala je oštećenje poklopca koje je sanirano, no i bila je i meta nekoliko pojedinaca koji su ostavili svoje "potpise".

Aktivnosti ovog programa dio su inicijative Društva 2000 milja "Zajedno protiv morskog otpada" i trajni rezultat projekta iz 2019. godine "Akcija čišćenja i monitoring otpada na morskom dnu na Silbi" (Silba blista kad je čista!) Društva 20000 milja čiju su provedbu sufinancirali Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Zadar.