Gradski vijećnik Mosta Duje Stanišić osuđen je na dvogodišnju uvjetnu kaznu zbog prijetnje Silvani Štokan iz Mjesnog obora Petrčane. Riječ je o događaju koji datira iz svibnja prošle godine, a iako je presuda donesena prije tri mjeseca, za nju smo doznali tek nakon nove prijave koju je Štokan podnijela zadarskoj policiji.

Službenicima, kao i nama, Štokan je ispričala kako ju je Stanišić jučer u jutarnjim satima ničim izazvan verbalno napao na ulici govoreći joj kako će mu "platiti za sve kad stane". No, PU zadarska ovaj ju je put uputila na privatnu tužbu. Zbog čega?, pitali smo glasnogovornicu Ivanu Grbin.

- Izvidi su provedeni u koordinaciji s državnim odvjetništvom koje je utvrdilo kako se radi o kaznenom djelu iz članka 139. stavka 1., koje se progoni po privatnoj tužbi.

Dakle, razlika u odnosu na prošlogodišnji događaj jest ta da je Štokan tada bila u ulozi službene ili odgovorne osobe kojoj je prijetnja upućena u vezi s njezinim radom. Stanišić je proglašen krivim što je 7. svibnja, kada mu je Štokan odbila dati lozinku e-maila Mjesnog odbora Petrčane, rekao "Sad bi te zalipia da nisi žensko i bacija u more". Približio joj se, skinuo i bacio naočale s njezinog lica, te je odgurnuo. U cilju da je ustraši, rekao joj je da će sve potući i porazbijati nju i njezinog supruga. "Zapamtit ćete vi mene", govorio je dok je ulazio u vozilo i taj čin popratio gestikulacijom kažiprstom. Sudac Ante Bačić osudio ga je na 7 mjeseci zatvora, umjesto kojeg se primjenjuje dvogodišnja uvjetna.

Štokan se s punim pravom pita kako osoba s takvom presudom može i dalje biti gradski vijećnik. Odgovor leži u nepravomoćnosti presude, odnosno kaznenog naloga na kojeg je Stanišić uputio prigovor čije se rješavanje još čeka. On pak tvrdi kako se jučerašnji događaj nije dogodio.

- Na nju i njene optužbe općenito nemam komentara. Ako pravomoćna presuda bude priječila moj vijećnički rad u Gradskom vijeću, nema problema, odstupit ću s te funkcije, rekao nam je Stanišić, koji je u javnosti prisutan i kao pjevač.