U prostorijama Kluba liječenih alkoholičara Zadar danas je predstavljen novi EU projekt koje provodi Psihijatrijska bolnica Ugljan - "Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu". Provedbom ovog projekta vrijednog 609 tisuća kuna i financiranog iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali u punom iznosu, unaprijedit će se znanje i vještine zdravstvenih djelatnika i zaposlenika Bolnice koji sudjeluju u liječenju alkoholičara.

Psihijatrijska bolnica Ugljan, koja ove godine puni 65 godina, ima 483 kreveta u stacionarnom dijelu, 33 kreveta u Domu socijalne skrbi, 30 stolica u Dnevnoj bolnici u Zadru, kao i više različitih ambulanti.

- Prekomjerno konzumiranje alkohola je javnozdravstveni problem koji zahvaća gotovo sve dobne skupine i ovisnost koja, osim što narušava fizičko zdravlje, za posljedicu ima i duševne poremećaje te poremećaje ponašanja. Među našim medicinskim odjelima nalazi se i Odjel za liječenje ovisnosti o alkoholu s 30 kreveta gdje se liječe osobe ovisne o alkoholu, ali se oni tretiraju i kroz našu Dnevnu bolnicu ili ambulantni tretman. Bolnica će ovaj projekt provoditi sljedećih 16 mjeseci kako bi bolje i učinkovitije radili u borbi s ovom ovisnošću, istaknuo je ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan Mladen Mavar.

U projekt su uključeni liječnici, medicinske sestre i tehničari, psiholozi, socijalni radnici i radni terapeuti. Na dijelu aktivnosti pridružit će im se djelatnici iz drugih ustanova koji su imali direktan doticaj s osoba koji se liječe od alkoholizma. Okosnica projekta je edukacija zdravstvenih djelatnika, okrugli stol te studijska putovanja gdje će se djelatnici upoznati s dobrom praksom tretmana alkoholičara, objasnila je voditeljica i autorica projekta Danijela Stipanić Graf.