Kada je prije 10-ak dana bio u obilasku obnovljenog trajektnog pristaništa Žalić na Silbi, ravnatelj Županijske lučke uprave, Davor Škibola, uvidio je kako su metalne klupice postavljene bez zaštite.

Iz fotografija, koje su nam poslali iz Zadarske županije, očito je kako župan Božidar Longin i Škibola proučavaju taj nesvakidašnji dio lučke opreme.

- Odmah sam to rješavao s izvođačima radova koji su priznali svoj propust i naručili nove zaštitne gume. Oni su originalne gume bacili misleći kako je to bilo za transport i čekalo se dok stignu nove, koje se danas ugrađuju, doznaje se od ravnatelja Županijske lučke uprave.

Klupice od inoxa upadaju u oči, ne samo što nisu uobičajena oprema u luci veći zbog oštrih bridova. I naravno da su oni bili magnet za nevolju. Jedan dječak se na jednoj od njih teško raskrvavio i u javnosti je upaljen alarm.

Klupice su naravno ideja projektanata iz Rijeka projekta. Postavljene su da popune taj nesrazmjer visine bokobrana s razinom gata trajektnog pristaništa. Trebale su biti funkcionalna zaštita umjesto kape na bokobranima.

Ideja je bila dobra, ali izvedba nije ispala kako treba, greškom koju je priznao izvođač iz riječke Sun Adrie. Pitanje je i koliko su pogodne klupe izrađena od inoxa, osobito kada ih sunce užari, teško da će na njima biti ugodno sjediti.

- Vidjet ćemo s projektantom kako se to može popraviti ili ukloniti, kazao je Škibola. Županijska lučka uprava još od izvođača nije preuzela taj objekt lučke infrastrukture s čijim se otvaranjem žurilo zbog nužnosti da Silba što prije nazad dobije trajektnu vezu sa Zadrom, zbog turističke sezone.

S obzirom da se radi o sanaciji, nije bilo tehničkog pregleda jer on nije obavezan za investitora u takvoj situaciji. Ali što je radio nadzor iz D&Z?