Zadarska županija i ove godine je na samom vrhu transparentnosti prema istraživanju Instituta za javne financije. Institut je ove godine proveo šesti ciklus istraživanja kojim se analizira i ocjenjuje transparentnost jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, a na skali od nula do pet Zadarska županija ocijenjena je peticom. Uz našu županiju, posebnu pohvalu Instituta dobile su i Krapinsko-zagorska, Šibensko-kninska i Varaždinska županija.

U svim dosadašnjim promatranim ciklusima od 2015. godine do 2020. godine na svojim stranicama Zadarska je županija objavila svih pet traženih dokumenata koji su obuhvaćali: prijedlog proračuna, izglasani proračun, polugodišnji i godišnji izvještaj o izvršenju te proračunski vodič za građane. U istraživanju Instituta mrežne stranice naše Županije posebno se ističu lakoćom korištenja, te kao i većina ostalih, kvalitetom i preglednošću.

Što se tiče gradova i općina, prema izvještaju Instituta za javne financije, poboljšana je njihova proračunska transparentnost u odnosu na godinu ranije, ali prema prosječnoj transparentnosti svih jedinica lokalne samouprave u svakoj pojedinoj županiji, Zadarska županija je na zadnjem, odnosno 20. mjestu. Istraživanje je pokazalo da prosječna transparentnost, izražena brojem proračunskih dokumenata objavljenih službenim stranicama Županije, iznosi 3,5 od mogućih 5.

Deset općina s područja Zadarske županije također su ocijenjene maksimalnom ocjenom po razini transparentnosti proračuna - Bibinje, Gračac, Pašman, Polača, Posedarje, Preko, Sukošan, Tkon, Starigrad i Stankovci, kao i tri grada - Biograd na Moru, Pag i Zadar.

Četvorku su dobili Benkovac, Obrovac, Nin, Kali, Vir, Poličnik, Kukljica, Sali, Privlaka i Ražanac, dok su dvojku zaslužili Zemunik Donji, Lišane Ostrovičke, Pakoštane, Vrsi i Škabrnja. Novigrad i Povljana ocijenjeni su s ocjenom 1, a Kolan, Galovac, Sv. Filip i Jakov s nulom.