Kod prostorija MO Sinjoretovo održan je skup građana sazvan zbog azbesta, otrovnog otpada nastalog pri sanaciji broda "Galeb" u Rijeci čiji tragovi vode do Odlagališta sirovine na Sinjoretovu.

Na početku prosvjeda gradski je vijećnik Mate Lukić (Neovisni za Hrvatsku) pozdravio građane i naglasio da ovdje nije kao političar. Govor je održao građanin Sinjoretova Tomislav Stanić:

- Mi smo obični građani koji uredno plaćaju svoje obaveze. Okupili smo se zbog više od 78 tona otrovnog azbesta kojeg su dovezli u Sirovinu. Oni su dobili dozvolu da to mogu ovdje skladištiti, no ovo nije skladište u području koje nije naseljeno, već je ovo naselje sa četiri tisuće stanovnika. Ujedno su to skrivali od građana i medija. Znamo što se događalo kod Vranjica u blizini Kaštela. Zbog tvornice Salonita ljudi su obolijevali od raka i azbestioze. Radi se o igličastim česticama koje lete daleko, one mogu doći do Gaženice, Sokinog briga, Crvenih kuća, Crnog, ističe Stanić.

Dodao je i kako ovo nije politički skup:

- Nas mlade nije briga za niti jednu političku stranku. Nama je bitno da živimo i da imamo budućnost.

Kontakt građana sa Sirovinom do sada nije uspostavljen:

- Želimo to napraviti na ovaj način. Ne znamo ni u što se još petljamo, radi se o jakim političkim snagama. Drago mi je što nas nijedan političar nije došao podržati. Neka oni nakon ovog svega vide da su oni trebali biti ti koji će reagirati, a ne mi građani.

Prosvjed će se održati sljedeću subotu, 1. kolovoza u 9 sati. Krenut će se iz prostorija MO Sinjoretovo, mirnim korakom do Odlagališta Sirovina.

- Bit će to korak za život i za zdravlje. Mladima su obećali igralište, a dobili su otrov. Želimo azbest što dalje od našeg naselja, zaključak je skupa.

Nakon toga govor je pokušao održati i Pero Kalfić, predsjednik MO Sinjoretovo, na što su se građani pobunili, njegove navode prozvali lažima i ljutito razišli. Kako je to izgledalo, pogledajte u videu:


View on YouTube