Istovremeno kad smo Jadroliniji poslali novinarski upit u kojem smo tražili informacije što je s međunarodnom trajektnom linijom Zadar-Ancona koju je održavao trajekt Zadar, oni su na svojim stranicama objavili kako će je održavati katamaran Jelena. Radi se o katamaranu kojim su na izvanrednom putovanju u travnju putnici iz Ancone dovezeni u Gaženicu. Nekad je tu najkraću prekomorsku vezu održavao hidrogliser Miatrade. Tada se s Istarske obale do Ancone vozilo tri sata, a za bonace i kraće.

Jadrolinija je danas objavila da se "dana 31. srpnja 2020. godine uvodi brzobrodska međunarodna linija Zadar - Ancona koju će održavati Jadrolinijin moderni katamaran Jelena. Obzirom na epidemiju COVID-19 i pad zainteresiranosti za putovanjem trajektnom linijom Zadar - Ancona, Jadrolinija se odlučila za privremenu obustavu trajektne linije i uvođenje brzobrodske  linije." Iz Jadrolinije navode kako je to zbog epidemije COVID-19 te zbog restriktivnih mjera koje je uvela Republika Italija prema državljanima Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, ali i da se spriječi stvaranje dodatnih gubitaka. Zbog toga je došlo do smanjenja rezervacija za međunarodnu trajektnu liniju Zadar - Ancona, najavili su na službenim stranicama.

- Na taj način će se omogućiti putnicima iz Italije direktan dolazak u Zadar katamaranom Jelena našim najmodernijim brodom u floti. Čim se stvore uvjeti za relaksaciju mjera, namjera je ponovno uspostaviti međunarodnu trajektnu liniju Zadar - Ancona, stoji u odgovoru na novinarski upit.

Brzobrodska linija važit će do 23. kolovoza i to samo za prijevoz putnika. Iz Gaženice katamaran će isplovljavati utorkom, četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom u 8 sati, a iz Ancone se u Zadar vraća istih danima u 14 sati. Putne karte bit će uskoro u prodaji.