Odgovor kojeg smo jučer brzo dobili iz Državnog inspektorata, a kojeg smo pitali jesu li se uključili u potragu za 70 tona azbesta s Titovog broda Galeb, indirektno potvrđuje kako je taj otpad deponiran u Zadru.

Državni inspektorat tvrdi kako je sve propisno, i kako je azbest uskladišten kod Odlagališta Sirovine, iako ne navodi nazive tvrtki zbog zaštite osobnih podataka.

Ovo je odgovor Državnog inspektorata, kojeg smo dobili jučer popodne:

Inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor u trgovačkom društvu iz Vašega upita te je uvidom u dokumentaciju utvrđeno kako je u razdoblju od 6. svibnja do 18. lipnja 2020. godine trgovačko društvo od drugog trgovačkog društva preuzelo otpad kojem je sukladno Pravilniku o katalogu otpada (NN 90/15) dodijeljen ključni broj 170605* - građevinski materijali koji sadrže azbest.

Otpad je preuzet sukladno važećoj Dozvoli za gospodarenje otpadom uz propisno ispunjene Prateće listove. Trgovačko društvo vodi propisani Očevidnik o nastanku i tijeku otpada te je navedeni tijek otpada evidentiran u bazi e-ONTO.

Očevidom na predmetnoj lokaciji utvrđeno je kako je predmetni otpad uskladišten u propisno označenom i zaključanom skladištu opasnog otpada sukladno Dozvoli za gospodarenje otpadom kao i Pravilniku o gospodarenju otpadom, navodi se u povratnoj informaciji iz Državnog inspketorata.

Njegovo skladištenje je, doznajemo, mora biti privremenog karaktera do trajnog zbrinjavanja u posebnim kazetama.

Međutim, prokurist Odlagališta Sirovine, Miho Zrnić Marinović kaže kako je to poslovna tajna.

On je za Zadarski list izjavio:

Istina je da smo preuzeli taj otpad u Rijeci i da smo ga zbrinuli sukladno svim propisima i zakonima, a što se lokacije tiče, ona nije na zadarskom području. Postoji više lokacija u zemlji i inozemstvu te više pravnih subjekata s kojima poslujem, kazao je Zrnić koji ima i tvrtku u Italiji.

I jedne talijanske novine uključile su se u potragu za azbestom s Galeba. Za njih je to pitanje od milijun dolara: