U ponedjeljak je na malonogometnom igralištu u Vukšiću održana konferencija za javnost i medije za projekte Vukobal i Kolo tkanja. To su jedni od 12 projekata obuhvaćenih Intervencijskim planom Grada Benkovca, koji se provodi u sklopu Programa integrirane socijalne, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima.

Financiranje projekta osigurano je iz sredstava Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta Vukobal je 973.904,00 HRK (100% bespovratna EU sredstva). Nositelj projekta Vukobal je Športsko društvo Vukšić u partnerstvu s Udrugom za djecu, mlade i obitelj "Mali Koraci" Benkovac. Športsko društvo Vukšić u sklopu ovog projekta provodit će aktivnost Mala škola nogometa u Vukšiću na malonogometnom igralištu. Ovim projektom bit će obuhvaćeno 30 djece i mladih u dobi od 7-24 godine. Cilj ovog projekta je obuhvatiti društveni život djece i mladeži u provedbi edukativnih aktivnosti. Osposobit će se jedan trener na akademiji HNS-a, koji će nastaviti rad s djecom nakon završetka ovih aktivnosti. Udruga za djecu, mlade i obitelj "Mali koraci" Benkovac provodit će aktivnosti učenja plesa, stranih jezika i matematike u Benkovcu. Ovim projektom bit će obuhvaćeno 30 djece i mladih u dobi od 7-18 godina. Vrijeme provedbe projekta je od 2. srpnja 2020. do 2. srpnja 2021. godine.

Nositelj projekta Kolo tkanja je KUD Vukšić u partnerstvu s Zavičajnim muzejom Benkovca. Ukupna vrijednost projekta je 766.328,00 kn (100% bespovratna sredstva EU). Cilj projekta je razvoj i unapređenje kulturne i umjetničke aktivnosti na području grada Benkovca revitalizacijom tradicije izrade narodnih nošnji. Deset nezaposlenih žena zaposlit će se za šivanje narodnih nošnji, a kroz radionice učiti tehnike tkanja i vezenja. Minimalno 20 djece OŠ Vukšić će sudjelovati na kreativnim radionicama vezanim za izradu. Kroz projekt će se organizirati etnofestival "Oj Gradino ruševino stara" u Vukšiću. Na etnofestivalu prezentirat će se novoizrađene narodne nošnje. Vrijeme provedbe ovog projekta je od 3. srpnja 2020. do 3. srpnja 2021. godine. Martina Pandžić i Anita Salama predivno su predstavile navedene projekte čije su voditeljice.

Skupu su se s biranim riječima obratili i pozdravili sve nazočne predsjednik Športskog društva Vukšić Zoran Ledenko, predsjednica KUD-a Vukšić Josipa Tadić i ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac Marin Ćurković. Skup je pozdravio zamjenik gradonačelnika Grada Benkovca Tomislav Klarica, a program je maestralno vodila potpredsjednica Udruge "Mali koraci" Josipa Rubelj. KUD Vukšić je na kraju završetka predstavljanja projekata zapjevao i oduševio nazočnu publiku. Bio je to veliki društveni događaj za budućnost Vukšića i njegove mještane.