Matematička gimnazija Franje Petrića - MIOC i dalje ima primat na zadarskom srednjoškolskom tržištu te je bio prva i poželjna opcija za 461 osnovca. Za dva odjeljenja i 44 mjesta u općem smjeru prijavljeno je 292 učenika, dok se za prirodoslovno-matematički opredijelilo 169 učenika. Sve su to podaci koji se mijenjaju s obzirom na to da su učenici imali pravo prijave više škola, napominje ravnateljica Blanka Pedišić.

MIOC upisuju potentni odlikaši, kojih je istina hiperinflacija, ali se oni pravi profiliraju peticama tijekom cijele osnovne škole. Ove godine izostaju dodatni bodovi prednosti s državnih natjecanja koja su nisu održana zbog epidemije.

Velika je navala bila i na Medicinsku školu Ante Kuzmanića. Za zanimanje dentalnog tehničara koje se upisuje svake četiri godine bilo je 148 prijava, a upisuje se jedno odjeljenje, kao i za fizioterapeute. Nakon četiri godine za to zanimanje prijavljeno je 263 učenika, doznajemo do v.d. ravnateljice Anite Basioli. Za dva odjeljenja medicinskih sestara, dopuštenog kapaciteta od 52 mjesta, prijavilo se 241 kandidata.

Pomorci su u modi posljednjih nekoliko godina, što rezultira tri do četiri puta većim brojem prijava u odnosu na kapacitete od 92 učenika raspoređena u četiri razredna odjeljenja. Dva su za nautičare, a dva za učenike koji su izabrali strojarstvo. Bodovi s kojim se učenici prijavljuju u rasponu su 48 do 58, doznajemo od ravnatelja Svetka Perkovića.

U Gimnaziji Jurja Barakovića prijava je puno kao i svake godine. Ravnatelj Ranko Artuković kaže kako će i ove godine prag biti na 78 ili 79 bodova, od maksimalnih 80, što znači da ju vrlo dobri učenici neće moći upisati.

- Ove godine upisujemo četiri razreda opće gimnazije i jedan prirodoslovno-matematičke, no razmišljamo da zbog potrebe za STEM zanimanjima već od sljedeće godine zamijenimo jedan odjel, pa da imamo dva matematička, najavljuje Artuković.

Interes je ove godine dosta dobar i u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna. Ravnateljica Marjana Bakmaz kaže kako su organizirali tri provjere likovnih sposobnosti - jednu za djecu s poteškoćama te dvije za sve ostale učenike, na koje se prijavilo oko 140 djece.

- Kod nas je specifično da se zbrajaju bodovi iz škole i s provjere, na koju je pristupilo oko 100 djece, pa očekujemo da nećemo imati problema u upisu likovne umjetnosti i dizajna. Za dvogodišnji smjer šivača odjeće tradicionalno imamo slabiji interes, ali očekujemo da ćemo i tu dobiti dovoljno kandidata u drugom upisnom roku, kaže Bakmaz.

Ravnateljica Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Diana Radić-Škara kaže kako bi u ovom trenutku, kada bi se zatvorila aplikacija s prijavama, škola imala 100-postotnu popunjenost. No trebat će pričekati konačni rok 25. srpnja, do kada učenici mogu odabrati svoje zanimanje, kako bi se vidjelo pravo stanje stvari. Po iskustvima iz dosadašnjih godina, ima razloga za optimizam.

- Naša najtraženija četverogodišnja zanimanja hotelijersko-turističkog tehničara i turističko-hotelijerskih komercijalista, kao i trogodišnje za kuhara, imat će po dva razreda. I ove je godine najslabiji interes za konobare, kaže Radić-Škara.

Veći problem od upisa ovoj školi je mogući nastavak pandemije koronavirusa. Dio predavanja se može održati na daljinu, no pravog kuhara ili konobara teško je dobiti dok ne presoli juhu ili ju polije po gostu.