ZADAR- Gradski vijećnik Mladen Malta jedini je koji napada koronu. Ne radi se naravno o virusu, nego o pročelniku za gospodarenje gradskom imovinom.

Malta je za govornicom Gradskog vijeća ispričao kako se na sastanku oko mjera u korona krizi, Korona požalio kako ga Malta uvijek napada i vrijeđa, te spominje kako je on radio u policiji, a on je branitelj. Pa što ako je branitelj, i ja sam. Zašto bi on bio pošteđen? On zato prima plaću. Što bi tek Dukić rekao kojeg vijećnici stalno napadaju, kazao je Malta i ukazao da se tako ponašaju oni koji nikada nisu podijelili nekome plaću.

Malta kao i nekoliko oporbenih vijećnica napali su politiku gospodarenja gradskom imovinom, koju predvodi pročelnik Korona i usprotivili su se prodaji ruševne kuće na Poluotoku. Antonio Baus kao i Malta tražili su da se ta točka skine s dnevnog reda.

- Najlakše je prodati, a da se pri tome nije tražilo alternativno rješenje. Prilika je to da se obogati gradska imovina, kazao je Baus, pitajući se što nekome zgrada urušene statike.

Uz pomoću partnerstva mogao se postići dogovor da netko (kao slučaj zgrade Škorpik s Tankerskom plovidbom op.a) obnovi zgradu, koristi je određeno vrijeme nakon čega će je vratiti Gradu u vlasništvo, predložio je Malta. Onda najbolje ništa ne raditi, stao je u obranu Grada, vijećnik Dario Nakić, nakon što je Danijela Vukoša pitala zbog čega Grad nije održavao tu kuću. Oporbenjaci su tražili dokaz o tome da je kuća s pet manjih stanova narušene statike, kako se tvrdi u prijedlogu Grada da se objavi natječaj i nekretninu od 440 kvadrata proda po početnoj cijeni od 1.690.000 kuna.

- Početnu cijenu je odredio sudski vještak, dipl. inž. Mario Kalmeta i prošla je Procjenjivačko povjerenstvo. Ja nisam ovlašten da provjeravam procjenu građevinskog vještaka. Kuća je izgrađena prije sto godina. Utvrđivanje vlasništva tek je nedavno završeno, kazao je Korona, misleći vjerojatno na spor s jednim od zaštićenih najmoprimaca. Pročelnik je ustvrdio da bi za njezinu revitalizaciju trebalo od 6 do 10 milijuna kuna.

- Zgrada je u takvom stanju da meni osobno predstavlja glavobolju. A je li se zna za koga se prodaje, najbolje ćemo znati kada izaberemo najpovoljniju ponudu, kazao je Korona preporučivši vijećnicima koji su sudjelovali u raspravi da najprije pogledaju materijal.

Iz priloženog materijala je procjena koja se zasniva na dojmu i fotografijama s očevida, unutrašnjosti punoj smeća kojeg su ostavili bivši stanari. Nekretnina u sklopu koje je kuća s 110 metara četvornih neto površine kao takva ima energetski cetrifikat iako pušta ne sve strane. No, ne zna se kakva je statika zgrade, može li se ona rušiti, a iz predloženog natječaja nije određena ni namjena, što bi Gradu trebalo biti u interesu. Ovako ispada da su oni išli u prodaju nakon što su od susjeda dobili peticiju da saniraju zgradu kojoj je vlasnik Grada Zadra, piše u prijedlogu odluke o prodaji. To je povod, a posljedica, o kojoj je govorila vijećnica Vukoša, bila bi punjenje proračuna, što je jasno kazao gradonačelnik Branko Dukić na prošlotjednom kolegiju.