Zadarska policija otkrila je tko stoji iza otrovanih životinja na području Gračaca. Tamošnja Postaja granične policije dovršila je kriminalističko istraživanje nad 52-godišnjim stočarom, osumnjičenim za kaznena djela protiv okoliša.

Vjeruje se kako je na području Gračaca u više navrata u cilju uništavanja divljih životinja, a sve kako bi im se osvetio za usmrćivanje njegovih domaćih životinja, postavio otrov na lešine teladi i krava, s kojih je prethodno skinuo markice. One su mu poslužile kao mamac, a od otrova su uginule zaštićene vrste - vuk, lisica, suri orao.

Sve je počelo kada su sredinom siječnja na predjelu Mazina pronađene dvije lešine teladi, pored kojih je pronađen jedan uginuli vuk i jedna lisica, a za koje je utvrđeno da su otrovane. Početkom veljače je na području Mazina pronađena uginula krava pored koje se nalazio uginuli suri orao, za kojeg je također nakon provedenog vještačenja utvrđeno da je uginuo uslijed trovanja. U oba slučaja radilo se o trovanju uslijed prisutnosti otrova (I. skupine), javljaju iz PU zadarske.

Protiv 52-godišnjaka je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog protuzakonitog lova i ribolova te uništenja zaštićenih prirodnih vrijednosti.

Nadalje, vezano za navedeno kriminalističko istraživanje, veterinarska inspekcija zadarske ispostave Državnog inspektorata utvrdila je nepravilnosti vezane za migracije goveda na poljoprivrednom gospodarstvu posjednika životinja kao i nepravilnosti koje se odnose na vođenje propisane dokumentacije odnosno vođenje registra goveda slijedom čega je posjedniku životinja izdano rješenje kojim su naređene mjere za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, a protiv posjednika životinja podnesen je i optužni prijedlog za utvrđeni prekršaj iz članka 40. st. 6. Zakona o veterinarstvu.