U vrijeme kada mlađa generacija ne zna što je audio kaseta pa čak niti compact disc, a slušanje glazbe svodi se na klipiće s Tik Toka ili YouTube, grupa učenika Gimnazije Vladimira Nazora odlučila je cijeli broj svojeg časopisa posvetiti radijskoj postaji. I to jedinoj lokalnoj radijskoj postaji koja na svojoj frekvenciji 91 mhz već gotovo 30 godina ne mijenja ime, glazbene interese, a bogme u nekim slučajevima niti glazbene urednike.

Iz tiska je, naime, izašao 17. broj Spužve, školskog lista Gimnazije Vladimira Nazora, u kojemu je glavna tema Radio 057. Uz druge učeničke aktualnosti, 057-ici je posvećeno čak 17 stranica, uključujući naslovnicu kojom dominira lik svima poznatog Nebojše Prtenjače, odnosno Prte ili "profesora". Njegov glas dobro poznaju svi koji slušaju jutarnji program ili emisiju "Glazbene repeticije" subotom poslijepodne, no tu su i razgovori s drugim glazbenim urednicima - Davorom, Elvisom, Šimom i Antonijem.

- Novoj ekipi predložio sam da bismo za temu mogli odabrati Radio 057, naš zadarski radio s kultnim statusom, specifičan ne samo tu kod nas, nego i na nivou cijele države, rekao bih. S 057-icom smo željeli približiti našim čitateljima jednu lokalnu, neopterećenu i zabavnu radio postaju, za razliku od mainstream i poznatijih radio postaja koje 24/7 šibaju unaprijed dogovorene hitoidne playliste, a iz etera vas bombardiraju neprirodno nabrijani radijski voditelji, objasnio je u uvodniku urednik Ante Prtenjača.

Njegova ideja pala je na plodno tlo, pa su učenici Adriana Dujić i Andrej Zeca u 057-ici odradili niz razgovora s glazbenim urednicima. Iz objavljenih intervjua doznajemo kako je Elvis Papić na radiju gotovo od samih početaka, o tome kako je za duhovite memove i jingleove zaslužan Davor Valčić, da je Antonio Šarić na radio prvi put došao kao gost u "Rock repeticijama", dok je Šime Brkljača "Meshi" na radiju završio "sasvim slučajno", kako to u životu najčešće biva.

- Dosta je godina časopis bio stopiran dok se naš knjižničar Ante nije vratio i ponovno pokrenuo tu cijelu priču. U toj „novoj eri" ovo je četvrti broj lista i upravo u ovom broju glavna je tema 057 Radio. Veliki smo obožavatelji i mislili smo kako bi bilo odlično približiti radijski svijet našim čitateljima, ali i nama samima, objasnio je Adrian, koji je s kolegicom Adrianom gostovao u radijskoj emisiji.

Atmosferu rada na Radiju 057 izvrsno je crtežima dočarao Duje Lučić, a jedan od najpoznatijih jingleova "prepričan" je stripom na posljednjoj strani časopisa.