Noćnjak koji se trebao održati na Braču u proljeće, otvoren je danas u Zadru, prvi put u ljetnom terminu.

- Ljubav prema maslinama jača je i od korona virusa, kazao je Lordan Ljubenko, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije koji priređuje Noćnjak od 1999. godine. Ljubenko je istaknuo kako ta manifestacija maslinarstva ima ekonomske koristi za maslinare, uz saznanja o tehnološkim i znanstvenim novinama, te edukaciji maslinara. Za ovogodišnji Noćnjak predano je 413 uzoraka, od čega 40 sa zadarskog područja.

Na kraju trodnevnog programa Noćnjaka znat će se tko je kakvo ulje napravio prošle sezone. Noćnjak se održava u hotelu Kolovare u kojem su se pobrinuli za epidemiološke uvjete i fizičku udaljenost maslinara i njihovih gostiju. Ispred hotela Kolovare posađena je maslina kao spomen na ovaj ljetni Noćnjak.

Pokrovitelj manifestacije je predsjednik RH Zoran Milanović čiji je izaslanik na otvorenju skupa bio sveučilišni profesor iz Zadra, dr. Igor Radeka. U ime Županije na svečanosti otvaranja Noćnjaka bili su dožupan Šime Mršić i resorni pročelnik Danijel Segarić, a u ime Grada Zadra, pročelnik Ivica Katić.