Danas je održana primopredaja vozila u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan gdje je Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije donirao vozilo za sanitetski prijevoz Psihijatrijskoj bolnici Ugljan. Bolnici je vozilo potrebno za prijevoz pacijenata na pretrage u Opću bolnicu Zadar. Samoj primopredaji uz osoblje Bolnice i Zavoda nazočili su Mladen Mavar, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan, Ivica Erlić, ravnatelj zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije i Bernard Maruna, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade.

Ovom prilikom Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije organizirao je i edukaciju reanimacije koju su djelatnici Hitne medicinske službe prezentirali kroz obuku osoblja Psihijatrijske bolnice Ugljan. U timu hitne medicinske službe bile su dvije liječnice i cijeli T 1 tim (liječnik, medicinska sestra i vozač).

Dugogodišnja suradnja institucija koja funkcionira u sinergiji i brizi za pacijente nastavlja se donacijom vozila i edukacijom zaposlenika. Cilj ove akcije bio je osnažiti osoblje Psihijatrijske bolnice Ugljan i povećati sigurnost pacijenata. Ravnatelju bolnice, Mladenu Mavaru ključeve vozila uručio je Ivica Erlić, ravnatelj zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.

Liječnica Marcela Bašić, dr.med. voditeljica Ispostave Zadar, predsjednica SV-a Zavoda, kao voditelj edukacije kazala je da su vježbe reanimacije izvršene u cilju podsijećanja osoblja na reakcije u kojima je brzina važan element za spašavanje pacijenata: „Održane su edukacije iz osnovnog i naprednog održavanja života kao i pokazna vježba zbrinjavanja dišnog puta kod pacijenta bez svijesti. Prezentirana je osnovna oprema te pomagala koja se koriste u reanimaciji. Očekujemo nastavak edukacija s nekim drugim temama koje su potrebne osoblju Psihijatrijske bolnice Ugljan."

- Iznimno smo sretni i zahvalni što su čelni ljudi Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije odlučili sanitetsko vozilo donirati Psihijatrijskoj bolnici Ugljan. Inače, u pružanju skrbi osobama s duševnim oboljenjima u našoj Bolnici često se ukazuje potreba somatske tegobe tretirati izvan naše ustanove. Zbog toga u prosjeku 20 puta mjesečno smo u prilici organizirati prijevoz naših pacijenata do Opće bolnice Zadar ili drugih udaljenijih bolnica. U tom smislu ovo vozilo će nam biti od velike pomoći. I inače se trudimo stalno ulagati u uvjete pružanja zdravstvene skrbi našim pacijentima pa slijedom toga trenutno provodimo pet projekata energetske obnove zgrada i jedan projekt kojim se unapređuju znanja i vještine naših djelatnika. Svi ti projekti financirani su EU sredstvima, a u tome nam svesrdnu pomoć pruža i Zadarska županija kao osnivač, rekao je ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan Mladen Mavar.

Ivica Erlić, ravnatelj zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, naglasio je da su ovakve akcije uobičajene vezano za edukacije o reanimaciji te da će nastaviti u istom smjeru što se tiče obuke osoblja kako bi sigurnost pacijenata ostala na zavidnoj razini: „Donacija vozila pomoći će Psihijatrijskoj bolnici Ugljan da bude brža i efikasnija kad se radi o prijevozu pacijenata koji trebaju izvršiti preglede, pretrage ili liječenja u Općoj bolnici Zadar. Sanitetsko vozilo je kompletno opremljeno s rampom za kolica, sa saniteskim nosilima te grijanjem i hlađenjem. U dogovoru s našim osnivačem, Zadarskom županijom nastavit ćemo s edukacijama i ulaganjima kako bi bili u korak sa suvremenim trendovima hitne medicine."

Dožupan Zadarske županije, Šime Vicković inače i načelnik Županijskog stožera civilne zaštite ponosan je na suradnju Županijskih institucija: „Sretan smo zbog današnje akcije donacije i edukacije među Županijskim institucijama! Potičemo i podržavamo ovakvu suradnju i međusobno pomaganje. Na ovaj način zdravstvena zaštita i sigurnost pacijenata diže se na višu razinu što je ključno zbog udaljenosti i odvojenosti otoka od kopna."