Nakon neobične i turbulentne nastavne godine koju je u prvom polugodištu obilježio štrajk zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, a u drugom polugodištu pandemija koronavirusa, u ponedjeljak je ispitom iz Hrvatskog jezika na A razini započeo ljetni rok državne mature. Danas se nastavio ispitom iz Hrvatskog jezika na B razini, a 10. (A razina) i 11. lipnja (B razina) pisat će se eseji. U četvrtak, 18. (A razina) i petak, 19. lipnja (B razina) maturanti polažu ispite iz Engleskog jezika, a 23. i 24. lipnja na test će se staviti i njihovo matematičko znanje na višoj, odnosno nižoj razini. Svi ispiti pišu se u 9 ujutro.

Kako su se maturanti nakon stresne nastavne godine, upitali smo ravnatelja Strukovne šole Vice Vlatkovića Tihomira Tomčića:

- Nema nekih velikih promjena kad je riječ o ovoj ili prethodnim godinama. Osim što slijedimo propisane epidemiološke mjere poput dezinfekcije i propisanog razmaka, kao da se ništa nije dogodilo. Maturanti su dobro pripremljeni, kao i mi, zadovoljan je Tomčić. Isto nam je rekla i ravnateljica PPVŠ Stanka Ožanića Jelena Gulan koja napominje kako je razlika i što se na ispitima obaveznih predmeta mature ne ocjenjuje gradivo drugog polugodišta.

Kod zadarske Pomorske škole bilo je više maturanata nego jučer, njih 80-ak. Jučer je njih osmero polagalo višu razinu iz Hrvatskog jezika, a prvi nastavnici koji su dočekali maturante nakon gotovo tri mjeseca bili su sindikalist Jere Bilan i Lidija Antišin, nastavnica te škole. A evo što su nam danas iskomentirala dvojica maturanata:

- Ne osjećamo se previše opterećeno niti zakinutima zbog situacije s pandemijom. Pitanja na nižoj razini Hrvatskog bila su dosta teška, čak možda teža nego na višoj. Uklonili su nam otprilike osam pitanja iz drugog polugodišta. Bit će prolaz, rekli su nam nasmijeni maturanti nakon što su izašli iz učionice u predvorje škole u kojoj su proveli posljednje četiri godine.

Kod Gimnazije Vladimira Nazora i Prirodolsovno-grafičke škole Zadar situacija nešto drugačija. Jučer je 136 učenika gimnazije Vladimira Nazora polagalo A razinu hrvatskog jezika, dok se devetoro gimnazijalaca danas se odlučilo za nižu razinu. Prema riječima predsjednika udruge ravnatelja zadarskih srednjih škola Rade Šimičevića, očekuju se dobri rezultati s obzirom na to kakva je bila školska godina. 

- Pošto ne upisujem fakultet, ne treba mi neka prevelika ocjena. Pola ispita sastojalo se zapravo od čitanja s razumijevanjem, tako da mislim da će biti dobro. Najteži je bio pravopisni i gramatički dio, rekao nam je treći zadarski maturant.

Šimičević, kao i ravnatelj Pomorske škole Svetko Perković zadovoljni su kako su maturanti zrelo i odgovorno reagirali na cijelu situaciju u kojoj su samo tražili jasna i pravodobna pravila. Oni nisu tražili nikakve usluge, a kamoli odluku da se s četiri jedinice može ići na dopunsku nastavu, ističe Šimičević. Ravnatelj Perković ukazuje na nove vještine komuniciranja kojeg su stekli maturanti po završetku školske godine na daljinu. Veliki teret u tom podnijeli su i nastavnici koji su online radili po 10 sati dnevno s učenicima.