Očevi mogu biti prisutni na porodu uz uvjet da se prethodno o svom trošku testiraju na koronavirus, rekao nam je danas ravnatelj bolnice dr. Željko Čulina.

Zaključak je to jučer održanog hospitalnog povjerenstva za kontrolu infekcija, u kojem je među ostalim dr. Boris Dželalija, a koji je u skladu s preporukama Nacionalnog stožera, kazao je ravnatelj bolnice na čiju smo adresu jučer ujutro poslali upit budućeg oca iz Zadra.

Možete li doći do informacija kad će u zadarskoj bolnici biti dozvoljeno prisustvo oca djeteta za vrijeme poroda, pitao je naš sugrađanin.

"Okupljanja od 100-ak ljudi su dozvoljena, rade shopping centri i tržnice, a muškarcu koji spava u istom krevetu sa svojom ženom nije dozvoljeno prisustvovati porodu vlastitog djeteta. Velika većina rodilišta u Hrvatskoj već neko vrijeme dopušta, dok se zadarska bolnica ne izjašnjava o tome, napisao je u svojoj zamolbi za medijsku pomoć. Da je u pravu, govore i informacije objavljene na stranici udruge Roda.

Ni mi nismo mogli lako doći do vijesti da je uz trošak od 1506 kuna za testiranje očeva, dok trudnica ulazi u bolnicu bez testa, dopušteno da već danas budu na porodu.

Jučer ujutro smo nazvali pročelnika službe ginekologije i opstetriciju, dr. Zdenka Matasa, a on nas je s pravom proslijedio na Ravnateljstvo. Kada smo pred kraj radnog dana provjeravali kad ćemo dobiti povratnu informaciju, glasnogovornik dr. Edi Karuc, koji je izašao iz dežurstva, poručio je kako ćemo je dobiti danas ujutro. Na naš poziv iza podne nije se odazvao, a na poruku je napisao kako ćemo informaciju dobiti u zakonskom roku te poželio ugodan dan. Od tolike količine neprofesionalnosti nije nam bilo dobro, jer dr. Karuc je još jednom pokazao svoj odnos prema javnosti, osobito portalu 057info.