Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, u suradnji s Uredom iz Njemačke, nastavlja ciklus online razgovora četvrtkom #EPtalks temom: Turizam u Europi u 2020. i nakon koronakrize. Na online susretu u četvrtak, 4. lipnja s početkom u 16 sati sudjeluju državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, eurozastupnici Valter Flego (IDS - Renew Europe) i Sven Schulze (EPP, Njemačka) te vlasnica jedne od najuspješnijih turističkih tvrtki Katarina Hauptfeld.

Na razgovor se možete priključiti koristeći računalo ili pametni telefon, klikom na poveznicu. Odaberite opciju Join a meeting (ID sastanka: 881 7084 5590 Lozinka: 209585). Kako biste mogli vidjeti i čuti sudionike, odaberite opcije Join with video i Call via device audio. Ukoliko želite video i audio snimku, koristite opciju Recording.

Turizam je jedan od sektora koji su najviše pogođeni pandemijom COVID-19 pa se tako na razini EU-a očekuje 50 % smanjenje prihoda za hotele i restorane, 70 % za organizatore putovanja i putničke agencije te 90 % za krstarenja i aviokompanije. Stanje je posebno u članicama koje izrazito ovise o turizmu, kao što su Hrvatska, Španjolska, Italija, Francuska i Grčka. Inače turistički sektor doprinosi više od 10 % ukupnom BDP-u Europske unije, zapošljava oko 12 % radne snage, te obuhvaća gotovo 3 milijuna poduzeća, od kojih je 90 % malih i srednjih. Mjere pomoći EU-a za tvrtke i radnike u turističkom sektoru obuhvaćaju potpore za likvidnost, fiskalne olakšice i ublažavanje pravila o državnim potporama.