Operacija žuči je kirurški zahvat kojim se uklanja žučni mjehur i jedan je od najčešćih zahvata uopće. Operacija žučnog mjehura se izvodi laparoskopski. Medicinski naziv za ovaj postupak je laparoskopska kolecistektomija.

Što je žučni mjehur?
Žučni mjehur je organ u obliku kruške koji se nalazi ispod desne strane jetre. Njegova je zadaća prikupljanje probavne tekućine, žuči, koju stvara jetra. Žuč se oslobađa iz žučnog mjehura nakon jela i na taj način pomaže probavi. Žuč putuje žučnim kanalima u tanko crijevo. Otklanjanje žučnog mjehura kod većine ljudi nije povezano s oštećenjem probave.

Što uzrokuje probleme sa žučnim mjehurima?
Problemi sa žučnim mjehurima obično nastaju zbog prisutnosti kamenca. Ove male tvrde mase sastoje se od kolesterola i žučnih soli koje se formiraju u žučnom mjehuru ili u žučnom kanalu. Nije utvrđeno zašto se žučni kamenci formiraju i ne postoji poznati način kako spriječiti razvoj žučnih kamenaca.
Međutim, kamenci mogu blokirati prolaz žuči iz žučnog mjehura, uzrokujući da nabubri i uzrokuje oštru bol u trbuhu, povraćanje i probavne smetnje.
Žučni kamenac može blokirati žučni kanal što može dovesti do žutice (požutjelosti kože).

Kako dijagnosticirati žučne kamence?
Ultrazvuk je najčešći alat za pronalazak žučnih kamenaca. U malo složenijim slučajevima mogu se koristiti i drugi rendgenski testovi za procjenu bolesti žučnog mjehura.
Žučni kamenci ne nestaju sami od sebe. Neki se mogu privremeno kontrolirati lijekovima ili prilagođavanjem prehrane (smanjen unos masnoća). Međutim, ovakav pristup ima slab i kratkotrajan učinak. Simptomi će se ponovno javiti ukoliko se žučni mjehur ne ukloni.
Kirurško uklanjanje žučnog mjehura najsigurniji je način liječenja bolesti žučnog mjehura.

Koje su prednosti izvođenja laparoskopske kolecistektomije?
Umjesto reza od 10 do 15 centimetra, za ovakvu operaciju su potrebna samo četiri mala otvora u trbuhu. Nakon operacije prisutna je minimalna postoperativna bol.
U usporedbi s operacijom otvorenog tipa, kod ovakvog pristupa pacijenti se brže oporavljaju. Većina pacijenata odlazi kući isti dan i brže se vraća uobičajenim aktivnostima.

Tko su kandidati za laparoskopsko uklanjanje žučnog mjehura?
Laparoskopska kolecistektomija ima mnoge prednosti, no dobro je znati da postupak nije prikladan za neke pacijente koji su imali i prethodni operativni zahvat gornjeg dijela trbuha.
Medicinskom procjenom obiteljskog liječnika uz savjetovanje s kirurgom obučenim za laparoskopiju, lako se može utvrditi je li laparoskopsko uklanjanje žučnog mjehura odgovarajući postupak za Vas.

Kako se pripremiti za zahvat?

Prije laparoskopskog zahvata nužno je:
- Vađenje uzorka krvi, medicinska procjena, rendgen prsnog koša i EKG, ovisno o dobi i zdravstvenom stanju pacijenta.
- Nakon razgovora s kirurgom o potencijalnim rizicima i koristima od operacije, morat ćete dati pismenu suglasnost za operaciju.
- Kirurg može zatražiti da u potpunosti ispraznite debelo crijevo i očistite crijeva prije
operacije.
- Preporuča se da se tuširate noć prije ili ujutro na dan operacije.
- Nakon ponoći na dan operacije ne biste trebali jesti i piti ništa osim lijekova za koje vam je kirurg rekao da su dopušteni uz gutljaj vode.
- Prestanite pušiti i dogovorite pomoć koja će vam biti potrebna kad se vratite kući.

Kako se izvodi laparoskopsko uklanjanje žučnog mjehura?
Pacijent je pod općom anestezijom i spava tijekom cijelog postupka. Pomoću kanile (uskog instrumenta sličnog cijevi), kirurg ulazi u trbuh u području pupka. Laparoskop (maleni teleskop) koji je spojen na posebnu kameru umetnut je kroz kanilu i omogućava kirurgu povećani prikaz unutarnjih organa na televizijskom ekranu.
Kirurg pažljivo odvaja žučni mjehur od njegovih dodataka, a zatim ga kroz jedan od otvora uklanja iz tijela. Tijekom zahvata izvodi se rendgenski snimak, kolangiogram, koji omogućuje prepoznavanja kamenja koje se može nalaziti u žučnim kanalima ili osigurava da su strukture identificirane.
Nakon što kirurg ukloni žučni mjehur, mali rez se zatvara šavom ili kirurškom trakom.

Što se događa ako se operacija ne može izvesti ili dovršiti laparoskopskom metodom?
Kod manjeg broja pacijenata laparoskopska metoda se ne može provesti. Čimbenici koji mogu doprinijeti prelasku na otvoreni postupak zahvata mogu uključivati pretilost, prethodne abdominalne operacije koje za posljedicu imaju gust ožiljno tkivo i nemogućnost vizualizacije organa ili krvarenje tijekom operacije.
Odluka o izvođenju otvorenog postupka je prosudba kirurga prije ili tijekom operacije. Kad kirurg smatra da je najsigurnije pretvoriti laparoskopski zahvat u otvoreni, to nije komplikacija već dobra kirurška prosudba.

Što nakon laparoskopske operacije žučnog mjehura?
• Uklanjanje žučnog mjehura je abdominalna operacija i podrazumijeva određenu količinu
postoperativne boli. Mučnina i povraćanje nisu rijetkost.
• Uobičajene dnevne aktivnosti ovise o tome kako se pacijent osjeća. Već dan nakon operacije možete se tuširati i maknuti zavoje.
• Pacijenti će se vratiti normalnim aktivnostima u roku tjedan dana, uključujući vožnju, hodanje stepenicama, lagano podizanje i rad.
•Vrućica, žuta koža ili oči, bol u trbuhu, trajna mučnina ili povraćanje indikacije su da je došlo do komplikacije. U tim se slučajevima treba obratiti kirurgu.
•Većina pacijenata kojima je izvedeno laparoskopsko uklanjanje žučnog mjehura idu kući iz bolnice dan nakon operacije. Neki čak mogu otići kući istog dana kada je operacija izvedena.
•Većina se pacijenata može vratiti na posao u roku od sedam dana nakon laparoskopskog postupka, naravno, ovisno o prirodi posla. Pacijenti s administrativnim ili uredskim poslovima obično se na posao vraćaju za nekoliko dana, dok pacijenti koji su uključeni u fizički rad ili dizanje teških tereta, izbivaju s posla dulje vrijeme.
Pacijenti koji su podvrgnuti otvorenom postupku obično nastavljaju normalne aktivnosti za četiri do šest tjedana.

Koje su moguće komplikacije?
Iako postoje rizici povezani s bilo kojom vrstom operacije, velika većina pacijenata u ovom postupku ima malo ili nimalo komplikacija i brzo se vraća normalnim aktivnostima.

Komplikacije laparoskopske kolecistektomije su rijetke, a uključuju krvarenje, infekciju, upalu pluća, krvne ugruške ili srčane probleme. Može se dogoditi nenamjenska ozljeda susjednih struktura poput zajedničkog žučnog kanala ili tankog crijeva, a to može zahtijevati drugi kirurški postupak da ga popravi. Rijetko se maže javiti curenje žuči u trbuh iz cjevastih kanala koji vode od jetre do crijeva.

Kada kontaktirati svog liječnika?
Obavezno nazovite liječnika ili kirurga ako razvijete nešto od sljedećeg:
•Temperatura iznad 38c
•Krvarenje
•Povećana oteklina trbuha
•Bol koja se ne ublažava lijekovima
•Stalna mučnina ili povraćanje
• Trajni kašalj ili nedostatak daha
•Gnojna drenaža (gnoj) iz bilo kojeg reza
•Crvenilo koje okružuje bilo koji vaš rez koji se pogoršava ili povećava
•Ukoliko ne možete jesti ili piti tekućinu

Specijalistički pregled i konzultacije vezane za operaciju žuči možete dogovoriti već danas u dnevnoj bolnici Poliklinike Mešter.
Na jednom mjestu možete obaviti pregled i ultrazvučnu dijagnostiku.

Obratite nam se s povjerenjem.
Vaša Poliklinika Mešter