Radovi na uređenju Providurove palače kroz EU projekt Zadar baštini trebali su biti završeni krajem travnja, ali zbog opravdanih razloga novi je rok 27. listopada.

- Fidic inženjer uvažio je sve razloge i okolnosti s obzirom na to da se radi o baštinskom objektu, odnosno kulturnom dobru za koji uvijek mogu očekivati nepredvidljivi radovi. Tako je bilo i u Providurovoj palači. Prije toga smo dobili odobrenje za produženje roka financiranja do 1. prosinca, objasnio je Ante Ćurković pomoćnik pročelnika za EU fondove.

Kašnjenje projekta Providurove u kojoj je gradilište otvoreno početkom 2019. godina već je bilo i prije najavljeno. Za sada nije povezano s korona epidemijom, jer su se izvođači radova uspjeli na vrijeme organizirati i nisu imali poteškoća oko uvoza materijala ili nešto drugo, dodao je pročelnik Šime Erlić.

U ožujku je Arhitektonski ured AB Forum ugovorio s Gradom Zadrom još jedan posao na projektnoj dokumentaciji za Providurovu palaču. Prema posljednjoj odluci za izmjenu i dopunu projektno-tehničke dokumentacije (glavni projekt, izvedbeni projekt, troškovnik) za projekt rekonstrukcije Providurove palače u Zadru, dobit će 199 tisuća kuna, što s PDV-om iznosi 248.750 kuna.

Sve te izmjene dovesti će i do izmjena građevinske dozvole, potvrdio nam je pročelnik Erlić.
- Nakon sto je kuća ogoljena prošle godine, a bili su to rado na rušenju i čišćenju kuće, morali smo odraditi radove na arheologiji i otkriveni su povijesni oslici na prvom katu, te je uslijed svih tih radova i novih saznanja otkriveno stvarno stanje objekta. Zbog toga je bilo nužno napraviti usklađenje glavne i izvedbene projektne dokumentacije sa stvarnim stanjem građevine i novim uvjetima konzervatora, navodi Erlić.
To su ti objektivni razlozi za usklađenja projektne dokumentacije s dinamikom radova zbog čega kasne radovi čija je vrijednost 45 milijuna kuna i rok za provođenje 14 mjeseci.

Arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić, vlasnik AB Foruma, svojedobno su napravili projektno rješenje za kompleks koji se tada zvao Muzej dvije palače.
Potom su radili poseban projekt za Kneževu palaču, a prije dvije godine su napravili projektnu dokumentaciju za drugu fazu koja se odnosi na dio Providurove palače za 798 tisuća kuna bez PDV-a.

U tom dijelu projekta, krovište Providurove povezat će se s tzv. zmijom - čeličnom konstrukcijom koja bi se trebala ugraditi do kraja radova kojih je nositelj Krekić Avangard. Dijelovi čelične konstrukcije rade se u jednoj domaćoj tvornici, doznajemo od Ćurkovića.