S obzirom na razvoj situacije vezan uz epidemiju koronavirusa te popuštanje mjera u području kulturnih djelovanja i događanja, nacionalni Stožer civilne zaštite RH donio je Odluku o izmjeni Odluke o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

U skladu s navedenom Odlukom i propisanim mjerama, HZJZ objavio je Preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija.

Najvažniji dijelovi preporuka tiču se međusobne udaljenosti posjetitelja te udaljenosti publike od izvođača. Posjetitelji moraju biti udaljeni metar i pol, kao i izvođači, osim ako je riječ o pjevačima i puhačima, koji moraju biti udaljeni dva metra. Preporučuje se razmak od 4 metra između publike i izvođača na sceni.

Sva mjesta na koja posjetitelji u dvorani mogu sjesti, uz poštivanje prethodnog pravila, moraju biti označena, na ulazu trebaju biti dezinficijensi, a preporučuje se i nošenje maski.

Prostor se mora prozračivati najmanje dvaput dnevno po pola sata, a zasad se ne preporučuje uporaba klima-uređaja. Preporuča se da se potiče prodaja ulaznica internetskim putem, a izlazak posjetitelja iz dvorane također treba biti kontroliran, jedan po jedan, kao i ulazak.

Na kraju preporuka navedeno je da se one ne odnose na multipleks kina. Sve aktualne podatke i preporuke o COVID-19 možete pratiti na službenoj stranici HZJZ-a.